IN MEMORIAM OSVALD SASKA (6.05.1939–17.07.2024)

Osvald Saska (6.05.1939–17.07.2024). Foto: Urmas Saard / Külauudised

Tuli kurb teade, et kevadel oma 85. sünnipäeva tähistanud vabadusvõitleja ja Eesti Vabariigi territoriaalse terviklikkuse kaitsja ning Tartu Rahu Põlistamise Seltsi esimees Osvald Saska on meie hulgast lahkunud.

Viimane aasta oli tema elus raske. Tänavu 2. veebruaril Tartu rahumaja juures kõnekoosolekut pidades soovisime koos talle kiiret taastumist ja mõned meist tegid samal päeval tema juurde külaskäigu haiglasse. Mulje jäi, et oleme varsti koos temaga rivis ja võtame midagi jälle ette. Paraku jäi nii, et europarlamendi valimised 8. juunil jäid talle viimseks leheküljeks tema tüsedas elulooraamatus (õige mees sai valitud ja tegutseb juba Brüsselis).

Osvald Saska elulooraamatu viimased aastad olid üles ehitatud kindla kalendriplaani alusel. Aasta pea igasse kuusse jäi üks või koguni mitu üritust, kus Osvald osales ja mitte lihtsalt osales, vaid alati, isegi raske kõnehäirega võideldes, võttis sõna.

Aasta algas Tartu vabastamise aastapäeva tähistamisega Tähtvere mälestusmärgi juures. Tartu rahulepingu sõlmimine ja selle sisu olid kõne all küünlapäeval, aga talvine madisepäev pakkus samasse kalendrikuusse ka EV sünnipäeva! Märts ja küüditamise ning Jüri Kuke hukkumise päev olid ümbritsetud leina ja aastaid Langenud Vabadusvõitleja Päeva konverentsiga. Jürikuu omanimelisel päeval muistset vastuhaku ja Eesti Asutava Kogu kokkukutsumise meenutamine viis kevadesse, mis Osvaldile kui tublile aednikule tähendas aiatööde hooaja algust. Samas vaimus kulges aeg kuni jõuludeni, sündmuselt sündmusele ja nii aastaid. Selle juures ikka Eesti piiripost, Ingeri- ja Petserimaa lipud ning maakaardid käepärast.

Seekordne soomepoiste austamine-meenutamine septembris Pilkal toimub temata, aga Julius Kuperjanovi sünniaastapäevaüritus oktoobris annab siis ja edaspidi Osvaldi sõpradele võimaluse tema mälestamiseks Raadi kalmistul.

Ukraina Vabadussõda on sulgenud Eesti-Vene uue ja veel uuema piirilepingu ihalejate suud, aga Saulustest päris Pauluseid pole veel saanud ja kas saabki? Sõnavara säästmata jälgitakse kriitiliselt sündmusi Venemaa poolt okupeeritud Ukraina aladel, aga sama agressorriigi tegevust Eesti okupeeritud aladel Petserimaal ja Eesti Ingeris ei tehta endiselt märkama. Et see kord päevakorrale tuleks, on Osvald Saska poliitiline läkitus Eesti ühiskonnale!

Kaastunne Osvaldi abikaasale ja lastele!

Osvald Saska ärasaatmine toimub 22. juulil kell 12 Raadi kalmistu leinamajast.

MTÜ Tartu Rahu Põlistamise Seltsi liikmete ja Narvataguste Eesti valdade ning Petserimaa sõprade nimel Aldo Kals

One thought on “IN MEMORIAM OSVALD SASKA (6.05.1939–17.07.2024)”

  1. Osvald oli hingesüdamest aus eesti rahvusriigi ja eestlusele pühendunud. Kes õige eestlane seda poleks ! Käi oma teadmiste tunnetel taevastel radadel ja tunneta et su mõte on koos meiega ! Pole sa kuskile läinud, materiaalsuses küll , kuid elad me keskel !
    Väärikamate lahkumine perekonnast on korvamatu ja kurb!
    Kaastunne abikaasale , lastele aga ka kõigile kes Osvaldist pidasid !

Kommenteerimine on suletud.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap