RIIK TOETAB IDA-VIRUMAA KORTERITE RENOVEERIMIST TÄIENDAVA 15 MILJONIGA

Illustreeriv pilt ei ole seotud Ida-Virumaaga. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Kliimaminister saatis täna kooskõlastamiseks eelnõu, millega eraldatakse Ida-Virumaa korteriühistutele 15 miljonit eurot renoveerimistoetust. Tegemist on sel aastal teise Ida-Virumaale suunatud toetusvooruga, mis avaneb eelduslikult septembri lõpus ja on mõeldud korterelamute tervikrekonstrueerimiseks.

Toetust rahastatakse Euroopa Liidu õiglase ülemineku fondist.„Ida-Virumaa korterelamute seisukorra parandamine on riigi jaoks olnud eraldi tähelepanu all, sest selles maakonnas on vajadus renoveerimise järele märkimisväärselt suurem kui mujal,” sõnas kliimaminister Kristen Michal. „Ühine pingutus koos kohalike omavalitsustega teavitustöö tegemisel on vilja kandnud, sest 9,4 miljoni euro suurune renoveerimistoetus on poole aastaga pea täielikult ära taotletud. Ida-Virumaa korteriühistute seas on kasvanud valmidus oma elutingimusi parandada, mis on oluline samm kogu piirkonna arengu jaoks,“

Sarnaselt jaanuaris avatud toetusvoorule, on ka sügisel avaneva toetusvooru määrad ajutiselt kõrgemad. Tervikrekonstrueerimise puhul on toetuse määr 70%. Kõrgema, 80% toetusmääraga, soositakse lifti ehitamist, naabruskonnapõhist ning tehaselist rekonstrueerimist. Suurendatud on ka ehitusprojekti koostamise ja omanikujärelevalve osutamise toetust, mis tervikrekonstrueerimise puhul ulatub varasema 50% asemel nüüd samuti 70–80%-ni olenevalt rekonstrueerimise viisist.

Kuna meetme üheks eesmärgiks on Ida-Virumaa elukeskkonna terviklik parendamine, täiendatakse ka toetatavate tegevuste ja projekti nõuete loetelu. Uues voorus on toetatavateks tegevusteks naabruskonnapõhise rekonstrueerimise puhul ka hoonete vahel õueala korrastamine, sh haljastuse ja valgustuse paigaldamine.

Kuna rekonstrueerimistöödega soovitakse üha enam terviklahendusi ning need on ajas läinud keerulisemaks, mahukamaks ja kallimaks, aitab korteriühistutel hankeid korraldada Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutus (EIS). Samuti pakub EIS võimalust kasutada kortermajade renoveerimiseks otselaenu – seda juhul kui pank näiteks laenu ei anna.

Võrreldes teiste maakondadega on Ida-Virumaa korteriühistute huvi rekonstrueerimistoetuste vastu olnud varasematel aastatel erakordselt madal. Olukorra parandamiseks otsustas riik suunata piirkonda erakorraliselt kokku 25 miljonit eurot, et käivitada Ida-Virumaa renoveerimisturg. Edaspidi jätkatakse toetuste andmist tavapärastel tingimustel.

Esimene, 9,4 miljoni euro suurune taotlusvoor Euroopa taaste- ja vastupidavusrahastust avanes jaanuaris ja praeguseks on esitatud taotlusi 9,2 miljoni euro ulatuses. Sellest 7,8 miljoni euro eest on soovitud terviklikult rekonstrueerida üheksa kortermaja Sillamäel ja Jõhvi, Toila ning Lüganuse valdades. 1,4 miljoni euro eest soovitakse osaliselt rekonstrueerida 11 kortermaja Narvas, Kohtla-Järvel ning Jõhvi ja Alutaguse valdades.

Teine, 15 miljoni euro suurune taotlusvoor avaneb Euroopa Liidu õiglase ülemineku fondi eelarvest. Projektide elluviimisperiood lõpeb hiljemalt 31. augustil 2026. aastal.

Samal teemal:

SUVE LÕPUS AVANEB REKORDILISE EELARVEGA KORTERELAMUTE RENOVEERIMISTOETUS

Share via
Copy link
Powered by Social Snap