MILLAL TEGEMIST ÜLESÖÖMISEST TINGITUD SEEDEHÄDAGA, MILLAL TÕSISE TERVISEMUREGA?

SYNLABi laboriarst dr Anneli Raave-Sepp (pildil) osundab toitumisharjumustest põhjustatud ohtudele. Fotomontaaž: Külauudised

Suvistel grillipidudel ja festivalidel liialdatakse nii söögi kui alkoholiga. Arst selgitab, millal on tegemist ülesöömisest ja elustiilist tingitud kõhuvaevustega ning millal kahtlustada tõsisemat haigust või infektsiooni.

Suvised grillpeod ja alkoholi tarbimine võivad mõjuda seedesüsteemile koormavalt, mistõttu on puhitus, kõrvetised, seedehäired ja kõhuvalu paljudele tuttavad. SYNLABi laboriarst selgitab, millal on tegemist ebatervislikust toitumisest või ülesöömisest tingitud seedeprobleemidega ning millal võib kahtlustada mõnda haigust või infektsiooni.

“Seedetrakti ülaosa vaevused, nagu näiteks kõhuvalu või ebamugavustunne kõhus, puhitus, kõrvetised või iiveldus võivad olla seotud nii elustiili, ravimite tarvitamise kui ka haigustega. Kuigi ülesöömine, rasvane ja vürtsikas toit, alkoholi tarbimine, suitsetamine, stress ja ärevus võivad eelmainitud sümptomeid põhjustada, võivad need samas viidata ka reflukshaigusele, mao limaskesta põletikule ehk gastriidile, Helicobacter pylori infektsioonile või muudele seedetrakti haigustele,” lausus SYNLABi laboriarst dr Anneli Raave-Sepp. Arsti sõnul esineb seedetrakti ülaosa vaevuseid keskmiselt 20-40% elanikkonnast, enamasti vanemaealistel.

“Oluline on eristada lihtsamaid ülesöömise tõttu tekkivaid seedeprobleeme tõsistest haigustest. Ülesöömisest tingitud vaevused on enamasti ebaregulaarsed ja lühiajalised. Kui kõrvetised, maovalu ja iiveldus on püsivad või aja jooksul süvenevad, tuleks teha analüüsid mao limaskesta seisundi hindamiseks, et välja selgitada, kas mao limaskest on terve või kahjustunud näiteks Helicobacter pylori infektsiooni või gastriidi tõttu,” selgitas dr Raave-Sepp.

Helicobacter pylori on Eesti elanikkonnas laialdaselt levinud

Helicobacter pylori on bakter, kes pesitseb just inimese seedetrakti, eeskätt mao limaskestal. Vereanalüüside uurimused on näidanud, et Helicobakteri nakkus on Eestis laialt levinud. Bakter võib sattuda makku saastunud toidu või joogiveega või kontaktist nakatunud inimesega. Üle 80% nakatunutest sümptomid ei avaldu ning nad isegi ei pruugi teada, et on infektsiooni kandjad. Patsientide seas, kellel on aga diagnoositud mao või soolestiku haavandtõbi, on H. pylori bakter leitud enamikel. Nakatutakse enamasti juba lapseeas ning meditsiinilise sekkumiseta võib bakter organismis püsida kogu elu.“Haigestumist soodustavad närvipinge, suitsetamine, korrapäratu toitumine, liigne alkoholi tarbimine ja pärilik eelsoodumus,” tõi SYNLABi arst välja.

Gastriit on mao limaskesta põletik. “Gastriit on üsna sageli esinev haigus, mis on tihedalt seotud inimese eluviisidega — toitumisharjumused, alkoholi, ravimite tarvitamine ja stressirikas elu. Haigus avaldub peamiselt valuna mao piirkonnas,” ütles dr Raave-Sepp. Järsku tekkinud ja lühikest aega kestnud põletiku korral on tegemist ägeda, pikka aega kestnud aga kroonilise gastriidiga. Ka H. pylori põhjustab kroonilist põletikku.

Verenäitajad, mis mao seisundit aitavad hinnata, on Helicobakteri vastased antikehad Helicobacter pylori IgG, mao limaskesta rakkudes toodetavad ensüümid pepsinogeen I, pepsinogeen II ning nende omavaheline suhe ja Gastriin-17. “Kui vereanalüüside tulemused on normväärtuste piires, on suur tõenäosus, et mao limaskest on terve ning risk haiguste tekkeks on hetkel madal. Analüüside tulemused, mis ei ole korras, võimaldavad eristada, millises mao piirkonnas limaskesta kahjustus esineb või on tegemist kogu mao limaskesta haarava gastriidiga,” selgitas arst. Vereanalüüsi tulemuste põhjal saab avastada ka kõrge vähiriskiga mao limaskesta seisundeid. “Sel juhul peaksid patsiendid pöörduma edasisteks uuringuteks gastroenteroloogi või perearsti poole,” lausus dr Raave-Sepp.

Vereanalüüside tulemuste põhjal on arsti sõnul võimalik kindlaks teha ka mao üle- või alahappesuse esinemine, samuti hinnata vitamiinide ja mineraalainete imendumishäirete tekke riski, näiteks B12-vitamiini omastamine on tihedalt seotud mao limaskesta seisundiga. Kõhuvaevused ja seedeprobleemid on sagedased ja ebamugavust tekitavad. Nende ennetamiseks soovitab dr Raave-Sepp järgida tervislikke toitumisharjumusi, süüa regulaarselt ja mõõdukalt, vältida liigset alkoholi, suitsetamist ja stressi.

Allikas: Optimist Public

Share via
Copy link
Powered by Social Snap