Urmas Saard
Tartu Ülikooli Pärnu kolledži väärikate ülikooli mitmekümne õppuriga lustlik seltskond jätkab möödunud aastal alustatud restoranide külastamisega. Täna nauditi maitseelamusi Kastrulis, mis asub kesklinna ammuses laohoones, kuid kujundatud hipsterlikuks toitlustamise asutuseks.
Maitseelamuste rännakuid korraldav väärikate ülikooli nõukoja liige Signe Kiri tsiteeris Kastrulit tutvustades mullu mais ilmunud Pärnu Postimehe artiklit, milles Britt Rosen kirjutab, et võõrale tundub suvepealinna mõeldav siht ikka sillerdav meri ja valge liivarand. „ Ent kui söögikoha otsiks õige vastassuunast? Pärnu jõe äärest, seal, kus pole rannaelu, elegantseid funkvillasid ega peenemaid spaasid-restorane, vaid hoopis robustsema moega vana tööstusala.”
Signe pidi häält rohkem pingutama, et kogu jutt kõigi kuulajateni jõuaks, sest broneeritud ruumi kõik kohad olid hõivatud. Vaatamata sellele, et kevade tulekuni läheb veel mõned kuud aega, jätkas Signe sama artikli lugemisega: „Õhus on juba korralikult kevadet. Ja tuult ja tolmu, tuleb tunnistada, kui kunagiste töökodade, ladude ja ei-tea-mille-veel vahel seigeldes tabavad meid näkku valusad liivapilved. Linn oleks nagu ammu lõppenud. Seega, uhh, oleme õnnelikud, kui tööstuslikust ümbrusest lõpuks kõrgete lagedega Kastrulisse jõuame. Sellist vaprust, et istuda õue kaetud kohvikulaudadesse ja mässida end pehme pleedi sisse, me endas veel ei leia. Kuid tuuletrotsijaid on, päike ju paistab.”
Pärast korraldaja sissejuhatavat sõnavõttu jätkati lähestikku istujatega erinevatel teemadel. Vahetati mõtteid eelmisel päeval Strandis toimunud ettekande teemal. Külalisesinejaks oli Karmen Joller, perearst ja Riigikogu liige. Teemaks: “Eriarsti juurde pääs nõuab pikka ooteaega. Milles seisneb probleemi lahendus?” Joller näeb lahendust e-konsultatsioonide suurendamises.
Kõneks tuli ka mõni tund enne kogunemist Külauudistes avaldatud Jaak Uibu arvamuslugu „Omar Volmer: Rahvuslikkuse küünal kustub vabaduse tuules”.
Kuid mõttevahetuseks andis põhjust ka lauale toodud toiduvalik. Põhiroaks oli orsotto krõbeda räimega ja magustoiduks karamelline toorjuustuvaht ahjuõunte, jõhvikate ja toortatrakrõbedikuga. Kui mullu novembris oli külastuskohaks Pühavaimu tänaval asuv Rööm, siis seal tutvustas menüüd kohviku peakokk Jürgen Lip. Sedakorda said külastajad võimaluse ise nuputada, mis taldrikul ja kausis täpsemalt on. Võib ka sedapidi. Täielik ära arvamine polnudki väga lihtne, aga maitse oli suurepärane ja pälvis üleüldist heakskiitu.
Samal teemal: