TERVES RIIGIS ON VÄLJASTATUD TEISE TASEME ILMAHOIATUS

Päästeamet soovitab vaadata üle kodused toidu- ja joogivarud, laadida telefonid ja akupangad ning tankida auto. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Keskkonnaagentuuri teatel toob lõunast lähenev aktiivne madalrõhuala 12. detsembriks endaga kaasa rasked ilmaolud. Oodata on tugevat lumesadu, tuult ja tuisku. Kogu Eestile väljastati 2. taseme (oranž) hoiatus. Võimaluse korral soovitatakse ära jätta pikemad sõidud! Valmis tuleb olla elektri- ja veekatkestusteks.

12.12 öösel tugevneb kirdetuul puhanguti 15-21 m/s, hommikul ja päeval saartel ja rannikul kuni 26 m/s. Rannikul on oht ka jõulisemateks puhanguteks, mõningate mudelarvutuste järgi pole välistatud kuni 30 m/s. Lumesadu ja tuisk levib Kagu-Eestist hommikuks üle maa põhja-loode suunas, päeval läheb sadu intensiivsemaks. Lund lisandub 10, kohati kuni 20 cm. Tiheda lumesaju, tugeva tuule ja tuisu tõttu halvenevad liiklustingimused! Tugev tuul soodustab kõrgete tuisuvaalude tekkimist.

Kirdetuul põhjustab ka veetaseme langust meie lahtedes. 12.12 öösel langeb Väinamerel ja Liivi lahel veetase kuni 40 cm, Pärnu lahes kuni 65 cm allapoole keskmist (EH2000 järgi).

Õhtu poole Kagu-Eestist alates tuul aegamisi nõrgeneb, aga Põhja- ja Lääne-Eestis püsib siis veel tugev. Teisipäeval (13.12) sajab ka veel paljudes kohtades lund ja lumikatte paksus järk-järgult kasvab.

Päästeamet soovitab lumemaru eel soetada kodune kriisivaru ja hoiduda liiklemisest

Päästeamet soovitab homme autoga liiklema minna vaid äärmisel vajadusel.

„Hommikul tööle võib-olla veel saate, aga õhtul koju enam ei pruugi, eriti kui tegu on kõrvalteedega. Tihe lumesadu levib üle Eesti ja arvestades, et tuul muudab ilma lõikavalt külmaks, võib autoga lumme kinnijäämine kujutada endast tõsist ohtu elule ja tervisele. Rääkimata sellest, et kasvab oht liiklusõnnetusteks,“ sõnas Päästeameti vastutav Leho Lemsalu.

Lumerohkus ja tuuleiilid tähendavad ka seda, et oodata võib elektrikatkestusi – puude oksad muutuvad raskemaks ning puid võib langeda elektriliinidele. Elektri taastumine võib aga katkestuste rohkuse ja teeolude tõttu kauem aega võtta. Seetõttu soovitab Päästeamet vaadata üle kodused toidu- ja joogivarud, laadida telefonid ja akupangad ning tankida auto.

„Mida rohkem igaüks ise enda heaks ära teeb, seda paremini selle tormiga toime tuleme. Õues liikudes panna soojad riided selga ja jalatsid jalga. Autosse soetada väike labidas ja pukseerimisköis, et kui ikkagi on vaja sõitma minna, siis väiksemast kuhjast saaks ise välja. Mida hullemad on olud, seda kauem võtab ka aitajatel aega hädalisteni jõudmine, seetõttu tasub end ise aidata nii palju kui võimalik,“ rääkis Lemsalu.

Loetelu kodustest varudest leiab veebilehelt olevalmis.ee ning mobiilirakendusest „Ole valmis!“. Mõlemast leiab ka käitumisjuhised erinevateks kriisiolukordadeks ning mobiilirakendust saab kasutada ka internetiühenduseta. Mobiilirakenduse MARU kaudu saab teatada elektrikatkestustest ning infot nende lahendamisest.

Ohu korral elule ja tervisele tuleb helistada hädaabinumbrile 112.

KU päevatoimetaja