ELMAR VAHER: KUI MEIE LIPP KELLELEGI PROVOTSEERIVALT MÕJUB, SIIS ELAB TA TÕENÄOLISELT VALES RIIGIS

Lipud Pärnus Iseseisvuse väljakul. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Rahvusringhäälingu veebilehel 20. aprillil avaldatud artiklis „Politsei keelab kaheks nädalaks vaenuliku sümboolikaga avalikud koosolekud” vahendatakse politseijuhi Elmar Vaheri sõnu. Vaher ei soovita ka Eesti lippu provotseerivalt kasutada: “Soovime vältida olukorda, et politsei võtab inimesel Eesti lipu käest ära.” Vaher usub, et Eesti lipuga võib tulla provokatsioone.

Lugedes politseijuhi avaldust ja sotsiaalmeedias liikuma läinud arutelu pöördus toimetus tõstatunud küsimustega Politsei ja Piirivalveameti poole. Kuna arvatavalt mitte ükski Eesti Vabariigi seadus ei käsitle olukorda, mis lubab politseil sinimustvalge lipu ära võtmist, siis on väga oluline säärast situatsiooni täpsustavalt kirjeldada. Sellest tulenevalt mõned küsimused.

Keerulised on politsei jaoks need olukorrad, kus inimene, kes proovib teisi provotseerida, hoiab käes sinimustvalget

→ Kuidas saab Eesti lipu kasutamist seostada provokatsiooniga?

→ Kas mingil kindlal maa-alal või asukohas võiks Eesti lipu kasutamine seostuda provokatsiooniga?

→ Millistele eelteadetele toetuvalt võib Eesti lipuga toimuvaid provokatsioone esineda?

→ Kuivõrd 9. mai on Euroopa päevana ka lipupäev, siis kuidas teeb politsei vahet provokatsiooni ja lipu seadusest tuleneva õiguse vahel lippu heisata (või lihtsalt olulise päeva puhul kasutada)?

→ Kas politseinikud on saanud vajalikku väljaõpet selleks, et lipu käest võtmisel ei osutuks nad ise vääritu käitumise osaliseks, nagu seda on kahjuks lausa telekaamerate vaateväljas juhtunud?

Politsei teeb kõik, et lahendada ka selline olukord nii, et sinimustvalget ei peaks inimese käest ära võtma

Eeldades, et politsei on kogu esile tõstetud problemaatika enda jaoks põhjalikult läbi mõelnud, saigi palutud selgitada provokatsioone Eesti lipuga laiemalt kui ainult üksikute küsimuste pinnalt.

PPA peadirektor Elmar Vaher andis kõigile küsimustele väga kiire vastuse: “Eesti riigis pole aega ega kohta, kus Eesti lipp oleks keelatud. Sinimustvalge ise ei ole Eestis provokatsioon mitte kunagi, ja kui meie lipp kellelegi provotseerivalt mõjub, siis tõenäoliselt elab ta vales riigis. Keerulised on politsei jaoks need olukorrad, kus inimene, kes proovib teisi provotseerida, hoiab käes sinimustvalget. Politsei teeb kõik, et lahendada ka selline olukord nii, et sinimustvalget ei peaks inimese käest ära võtma.”

Urmas Saard