JÕGEVAMAA TUBLID TEGIJAD PÕLTSAMAAST AVINURMENI

Tunnustuse saajad ühispildil: Marge Pärn, MTÜ Avinurme Ajavakk; Toomas Vahur, Jõgeva Majandusühistu; Annika Oras, SA Kalevipoja Koda; Eda Kasar ja Hiie Nugis, Tapiku Külade Selts; ÕF Tahe esindaja ja juhendaja Kertu Liebert; Eva Nõmme, Põltsamaa Raadio; Raik Matekainen, Transplanet OÜ. Foto: Kristi Sepri

Jõgevamaad kutsutakse Kalevipoja Tegude maaks. Nutikate ideedega toimekaid tegijaid jätkub siin mitmetesse eluvaldkondadesse ja piirkondadesse. Seda tõestab hiljutine Jõgevamaa edukamate vabaühenduste ja ettevõtete tunnustamispeol, mis sai teoks Pajusi mõisa restoranis Von Wahl.

Maakonna parimate tunnustamiskonkurssi korraldab Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskus koostöös Jõgeva, Põltsamaa ja Mustvee vallaga.

Jõgevamaa parimaks kodanikuühenduseks 2021 tunnustatud Tapiku Külade Selts on kohaliku seltsingu järeltulija. „Et enamik projektitoetusi teatud asjast enam seltsingutele ei laienenud, tuli meil otsustada, kas lõpetame tegevuse või jätkame mittetulundusühinguna. Õnneks on meil palju arukaid ja tegusaid inimesi, kes ei mõelnud kordagi, et lihtsalt lõpetada ning märtsi lõpus 2017 sai seltsingust Tapiku Külade Selts“, rääkisid seltsi eestvedajad Eda Kasar ja Hiie Nugis.

„Kiire edu pant ongi vast see, et kõigil meil seal on tugev ühtekuuluvustunne ja kuna Tapiku kandis ei ole enam ei postkontorit ega kauplust, rahvamajast rääkimata, siis oligi ainuvõimalik külarahval kooskäimiseks hakata seltsile ise oma ruume renoveerima. Lihtne oleks ju minna käsi pikalt abi küsima, kas siis tööjõu või rahalise poole pealt, aga meile meeldib paraku ise teha. Kes siis ikka teeks, kui mitte ise, seda enam, et nii pereliikmed kui ka ülejäänud seltsi liikmed on harjunud ise looma ja toimetama“, ütlesid Tapiku kandi tegusad naised.

Eesti pikim lillepeenar Tapikule

Tänavu suvel sai Tapiku kant kuulsaks 521 meetri pikkuse lillepeenraga, kus koroonapiirangute tõttu müümata jäänud lilletaimed istutati Tapiku küla piirile tee äärde põllule. „Kogukonna kaasamiseks kuulutasime välja istutustalgud, mis kogukonnas sooja vastuvõttu leidis ning lilled saime istutatud vähem kui päevaga. See näitab ehedalt, et kui on eestvedajaid ja mingi mõte välja hõigata, saab see teostatud. Mitte midagi pole võimatut, kui on hakkajad kogukonnaliikmed – meil on ikka väga vedanud“, ütles Hiie.

Avinurme Ajavakal on veebimuuseum

Jõgevamaa parima kodanikuühenduse projekti vääriliseks tunnistati paikkonna ajaloo ja kultuuriloo talletamisele ja tutvustamisele pühendunud MTÜ Avinurme Ajavakk. Ühingu eestvedamisel loodi piirkonna ajalugu tutvustav veebikeskkond, mis koondab ja teeb kõigile kättesaadavaks materjalid tünnipealinnana tuntuks saanud Avinurme kohta ning edendab pärandkultuuri uurimist. Lisaks korraldati projekti raames puukäsitöö ja traditsioonilise Avinurme põrandateki kudumise koolitus. Koolitustel osalesid Avinurme erinevad põlvkonnad: lapsed, vanemad ja vanavanemad.

Selts, kus treenivad ka tippsportlased

Jõgevamaa ettevõtliku vabaühenduse aunimetuse pälvinud Jõu ja Tervise Seltsi asutas spordi- ja terviseedendaja Ailer Mõtsar 2012. aasta lõpus. Seltsil on väga korraliku sisustusega spordisaal, mis Ailer Mõtsari sõnul on üks kaasaegsemaid treenimisvõimalusi pakkuvaid saale Jõgevamaal. Aileri juures on käinud treenimas tuntud eesti sportlased: kergejõustiklane Ksenija Balta, tõstja Kert Ustav, 2021. aastal olümpial osalenud ujuja Kregor Zirk. Aileri treeningute abil võitis juunioride rannafitnessis MM hõbeda Rasmus Klaos.

Põltsamaa oma raadio

Tunnustuse Jõgevamaa Väärt algatus teenis välja Põltsamaa Raadio noorte algatusel loodud kogukonnaraadio, mille saated olid eetris käesoleva aasta juulis Põltsamaa linna 95. sünnipäeva nädalal. „Põltsamaa Raadio sündis seitsme kohaliku noore õhinapõhisest soovist Põltsamaa 95. sünnipäevaks kingitus teha. Põltsamaa Raadio esimene koosseis sai kokku kutsutud Tartu Ülikooli projektipraktika kursusel, mille lähteülesanne oma kodukohas midagi ära teha. Mitmeid variante vaagides tulime seitsmekesi välja ideega luua Põltsamaale raadio“, rääkis Külauudistele Põltsamaa Raadio eestvedaja Eva Nõmme, kes õpib Tartu Ülikoolis ajakirjandust ja kommunikatsiooni ning töötab Eesti Jalgpalli Liidus turundus- ja kommunikatsioonijuhina.

„Kui proovisime raadionädala alguses endale mõõdikuid püstitada, tundus kuulajanumbri ennustamine tänamatu tööna. Arutasime toimetuses, et kui kasvõi üks inimene meid kuulab ja sellest rõõmu või uusi ideid saab, siis oleme õnnestunud. Juhtus hoopis nii, et meid kuulas üle 7300 inimese internetis ja teadmata arv lisaks FM-sagedusel. Populaarsus või kuulajanumbrid ei ole meie jaoks eraldi eesmärk, vaid oluline on, et suudaksime raadioprogrammis huvitavat sisu pakkuda. Põltsamaa Raadio eripära on see, et seal räägivad oma inimesed kohalikest teemadest. Näiteks võib raadios rääkimas kuulda naabrimeest või kunagist klassikaaslast. Saadetes arutame kohalike noortega maailmas toimuva üle, intervjueerime Põltsamaa juurtega teenekaid inimesi ja räägime ka kriitilisematest teemadest, mis siinsete inimeste teemaderingi nagunii jõuavad. Nagu tänapäeval ikka, saab ka Põltsamaa Raadio saateid järele kuulata“.

Parim Jõgevamaa ettevõte tegutseb Sadalas

Jõgevamaa parimaks ettevõtteks 2021 tunnustati kahekümneaastase tegevusajalooga Jõgeva valla põllumajandusettevõte Sadala Agro OÜ. 100% Eesti kapitalil põhinev põllumajandusettevõte investeerib ja laiendab oma ettevõtmisi, mille kaudu loob üha rohkem töökohti ümberkaudsetele inimestele. Ettevõtte juht on suure südamega inimene, kes hoolib ja väärtustab oma töötajaid. Lisaks panustab aktiivselt kogukonna tegevusse, pannes õla alla paikkonna motokrossivõistluse Pikse Pinni korraldamisele.

Tunnustuse Väike ja tubli pälvis Transplanet OÜ Põltsamaa Jalgrattakeskus. 1998. aastast tegutsev jalgrattapood on ainuke Jõgevamaal. Poe meeskond paistab silma kliendisõbraliku teenindusega ning suure abivalmidusega. Ettevõtte juht otsib iga-aastaselt uusi väljundeid, kuidas ettevõtte tegevust laiendada. Hiljuti lisandus autorehvide vahetamise ja hoiustamise teenus

Tunnustuse Investeerija 2021 sai Jõgeva Majandusühistu Jõgeva linna Coopi Hotelli ehitamise eest. Hotell rajati väärika ajalooga hoonesse, kus asus 1919. aastal loodud Jõgeva Majandus Ühisuse peakauplus. Vastvalminud hotellis on 16 tuba, mis mahutavad koos lisavooditega kuni 35 inimest. Lisaks asub majas saun ja kohvik. Coop Hotelli pidulik avamine toimus tänavu 29. septembril.

Põrgupõhja ala rallisõpradele

Tunnustuse Turismitegija 2021 pälvinud SA Kalevioja Koda juhataja Annika Oras märkis, et Kääpal asuva Kalevipoja muuseumi külastus peaks tekitama igas vanuses külastajal huvi uurida Kalevipoja kohta rohkem, võtta kätte eepos ja lugeda täpsemalt, mis toimus. „Saadakse aru, et see vägev kangelane on meile palju lähedasem kui algul tundub. Ja see on meie muuseumi kõige suurem eesmärk. Lisaks aitavad Kalevipoja vastu huvi tekitada meie seikluspark ja mänguhoov, mis on tihedalt Kalevipojaga seotud“.

Kalevipoja Koda panustas ka suvisesse Rally Estoniasse. „Koostöös mitmete kohalike ja kaugemate partneritega lõime ralli Mustvee kiiruskatsele Põrgupõhja ala. Pealtvaatajatele pakkusid emotsioone nii põrgupiigad, viiemeetrine Kalevipoja kuju, fotosein Kalevipoja ja Saarepiigaga ja kolmemeetrised mõõgad. Andsime ralli korraldajatele loa kasutada meie muuseumi jaoks tehtud virtuaalset Kalevipoega Tartu kiiruskatse ilmestamiseks. Kalevipoeg ja Kalevipoja muuseum said koha ka WRC TV-s ja Eesti ralli teleülekannetes“, pajatas Annika Oras.

Põltsamaal valmivad šampoonid

Jõgevamaa selle aasta parimaks õpilasfirmaks valiti Põltsamaa Ühisgümnaasiumi õpilasfirma Tahe, mis loodud sama kooli 12. klassi õpilaste poolt. ÕF Tahe teeb käsitööna tahkeid šampoone, mis valmistatud loodussõbralikest õlidest, seebikivist, destilleeritud veest ja võidest. Õpilasfirma sooviks on vähendada plastiku tootmist, sh muuta elu pakendivabamaks ning vähendada šampoonides sisalduvate kemikaalide kasutamist, tarvitades selleks loodussõbralikemaid alternatiive.

Tunnustamisüritust, kuhu lisaks parimatele kutsusti kõikide kategooriate nominendid, aitasid meeleolukamaks muuta Elamuspank OÜ, mustkunstnik Richard Samarüütel ja muusikud Elis Loik ning Mart Abro.

Jaan Lukas