MOOSTE FOLGIPIDU ALGAB SAABUVAL NÄDALALÕPUL

Mooste Elohelü 2020. Foto: Kristina Masen

13.– 15. augustil hingab Mooste folgirütmis, toimub XXII Eesti rahvamuusikatöötluste festival Mooste Elohelü.

Saabuval nädalalõpul kogunevad enam kui 250 muusikut Eestist, Setust, Sõrvest, Lätist, USA-st, Soomest, Sloveeniast. Oodata on külluslikku esiettekannete sadu. „See, et me kõik lõpuks ikkagi kokku saame ja mängime oma Eesti rahvamuusikat, on ime,“ ütleb festivali projektijuht Liivi Tamm. „Me ei jää ära. Pingutame koos, et Eesti pärimus elaks ja kestaks. Ja me teeme seda suure lustiga!“

Regiramist luuperini

Festivali programm on tänavu kolmepäevane: reedel, 13. augustil astub Folgikoja lavale Regiram ehk Eesti Rahvusmeeskoor koos oma peadirigendi Mikk Üleoja ja sõpradega pärimusmuusika radadelt. Ansambel Una Corda koos kohaliku pärimuse kandja Meelika Hainsooga esitab une-, mängu- ja lastelaule kandlel, harfil ja klavessiinil, õhtu lõpetab väekas Auli Lätist – ansamblis mängib kuus torupilli- ning kolm löökpillimängijat, lisaks võimsale volüümile saadab nende etteastet läbiraputav rütm. Oma kindel koht on festivali kavas esivanemate meenutamise hetkedel ja öömatkal, mille käigus minnakse küünlasäras otsima Moostekandi kuulsaid kummitusi.

Laupäeval avatakse Mooste mõis koos oma vägeva hooneansambliga rahvale, muusika kõlab erinevates saalides hommikust õhtuni, Folgikojas astuvad üles ETV Tütarlastekoor Veljo Tormise loomingu programmiga, nooruke, ent virtuoosne trio LUMI ning alati suurepärased Untsakad. Pühapäevane päevaprogramm on noorte muusikute õpitubade ja kontsertide päralt ja festivali üks emotsionaalne keskpunkt saabub, kui mõõtu võtavad võrokesed ja setod, kes täies rahvariideilus näitavad kokkutulnud ilmarahvale oma laulumänge. Muidugi haaratakse ka rahvas kaasa!

Festivali võimsaks lõppakordiks on võistluskontsert Mooste Folgikojas, kus 15 muusikalist kooslust sätivad uude vormi põneva meloodiaga hällilaulu, mis jäädvustati 1957. aastal Pauline Pehlakult Hargla kihelkonnas. „Töötlusele žanrilisi piiranguid ei seata ja nii on alati väga põnev kuulda ja näha, kui erinevalt saab ühte viisi interpreteerida, on ju võistlejate hulgas nii puhkpilliorkester kui sooloartistid,“ räägib Tamm.

Võistluskontserti hindab žürii, kuhu kuuluvad Taive Särg, Celia Roose, Tauno Aints, Robert Jürjendal ja Aarne Saluveer, oma auhinna annab festivali patroon Ingrid Rüütel.

Ja viirus pakõs mõtsa…

Kohapeale oodatakse kontserte nautima neid, kes on terved ja kel on ette näidata tõend vaktsineerimise või koroonaviiruse läbipõdemise kohta. Mooste folgikoja ees on avatud ka kiirtestimise võimalus neile, kes seda vajavad. Test maksab 5 eurot. „Võrokesed muidugi ka teavad, et tõde on soovituses: „Mõsõ´ kässi, sõss viirus pakõs mõtsa,“ ütleb Tamm. „Aga testimistelgis tuleb meeles pidada ka soovitust „Kats miitret vaiht, ku olõ-i uma pruut!“

KU päevatoimetaja