EESTI MIKROHOTELL KANDIDEERIB EUROOPA SUURELE ARHITEKTUURIPREEMIALE

Maidla loodusvilla. Foto: Tõnu Tunnel

Maidla ajaloolise mõisasüdame lähedal sooserval asuv pähklikoore suurune hotell on nomineeritud Euroopa Liidu Mies van der Rohe kaasaegse arhitektuuri preemiale. Kõigest 28 m2 suuruse hotelli arhitektiks on Mari Hunt arhitektuuribüroost b210 ning tellijaks Maidla Nature Resort.

Mari Hunt, arhitekt. Foto: Priidu Saart

Autorite ja tellija sõnul oli üks eesmärke hotelli püstitamisel sooservale luua majutuspaik, mis kutsuks ööbijat märkama Eesti puutumatut loodust. Teiseks seati sihiks näidata, mida hea kaasaegne arhitektuur ja disain pisikesel pinnal pakkuda suudab – kui rolli mängib iga millimeeter.

Mies van der Rohe arhitektuuripreemia on olulisim Euroopa Liidus välja antav arhitektuuriauhind. Iga liikmesriik esitab auhinnale väikese valiku arhitektuuriobjekte viimasel kahel aastal valminud projektide seast, kokku mitusada objekti. Nende seast teevad arhitektuurieksperdid paarikümnest projektist koosneva valiku, mis jõuab auhinna mainekasse kataloogi. Nende seast valitakse viis finalisti ning omakorda nende seast 2022. veebruaris võidutöö.

Hoone arhitekti Mari Hundi sõnul on oluline, et Eesti on üheks riiki esindavaks projektiks valinud just väikevormi: “Mies-i preemiale, nö Euroopa arhitektuuri nägu esindama nimetatakse tavaliselt suuremahulisi avalikke hooneid. Usun, et pääsesime Eesti valikusse, kuna tabasime Maidla hotelli luues midagi, mis on tänases Euroopas oluline – püüdsime luua ruumi, mis tuletab inimesele meelde kadumas olevat kontakti loodusega, selle sideme haprust ja väärtust.”

Maidla loodusvilla nime all tegutsev hotell valmis eelmise aasta augustis ning selle ainus numbrituba on olnud talvehooajal pea pidevalt broneeritud. Mõte täiesti eraldatud paika rajatud mikrohotellist, kus ööbija näeb aknast puutumatut Eesti soomaastikku ning suurema tõenäosusega põtru ja rebaseid kui teist inimest, tekkis mikrohotelli idee autoril Ragnar Sassil mitu aastat tagasi diginomaadina mööda ilma reisides. “Enne kui me Maidlas alustasime, vaatasin sarnaseid paiku 87 riigis üle maailma: kui tahad luua kordumatut elamust, siis peab olema julget mõtlemist – ideed on ahvatlevad siis kui need on piisavalt hullud. Me tahame Maidlasse luua värava, mis toob Eestisse nõudliku turisti – kes otsib puutumatust loodusest elamust ja tahab kogeda tipparhitektuuri. Mari mõistis meid poolelt sõnalt: ta oskab arhitektina suhestuda loodusega, konkreetse kohaga ja kavandada hoone looduse sisse seda paika rikkumata. Ehituse käigus tekkis pidevalt reaalseid olukordi, kus Mari mõõtis platsil sentimeetreid, et ühtegi kaske ei peaks maha võtma. Hea meel on, et see põhjalikkus on nüüd Miesi preemia nominatsiooniga tunnustust leidnud.”

Maidla hotell seisab seitsme meetri sügavusele soisesse pinnasesse kruvitud vaiadel. Hotelli alumine terrass ja põrand jääb maapinnast meetri kõrgusele – nii saab kevadine suurvesi rahulikult tõusta ilma maja üle ujutamata. Maailmavaate mõttes olid Ragnar Sassile ja Mari Hundile eeskujuks Rootsi kuulsa Treehoteli majakesed: kõik kuulsate arhitektuuribüroode projektid, mis pisut mänguliselt loovad pisikesi, maksimaalselt mugavaid majutuskapsleid keset metsikut loodust. Puutumata loodus on maailmas, kus juba 75% inimestest elab linnades, muutumas järjest suuremaks luksuseks – see on ka üks põhjuseid, miks Maidla villa järjest rohkem tähelepanu püüab.

Maidla loodusvilla mikrohotell on Eesti Arhitektide Liidu preemia VÄIKE 2020 nominent ning võitis publiku lemmiku tiitli konkursil Aasta Puitehitis 2020.

Arhitektuuribüroo b210 usub, et positiivsed muutused ehitatud keskkonnas sünnivad nutika disainiprotsessi käigus, kus arhitektuurilised ideed on sama olulised kui nende arendamise meetodid. b210 on kavandanud nii eramuid kui avalikke hooneid, matkarajatisi ning asumite visioone; kureerinud arhitektuurisündmusi ja näitusi ning loonud näitusekujundusi, samuti õpetanud EKAs tulevasi arhitekte ja sisearhitekte.

Maidla loodusvilla. Foto: Tõnu Tunnel

Arhitektuur: Mari Hunt, Aet Ader, Kadri Klementi, Karin Tõugu (b210)
Konstruktor: Peter Stumbur, Veiko Koppe (Production House)
Ehitaja: Otto Ehitab
Tellija: Maidla Nature Resort (Maidla Resort OÜ)

Maidla loodusvilla