Are Naisliidu liikmed külastasid Sindi Naisliitu

Kümmekond päeva tagasi, 17. mail tutvusid Are Naisliidu inimesed pikalt veedetud päeva kestel koduvalla ainsa linna ja Tori valla keskusega ning tegid lähemat tutvust kahe erineva kogukonna kuid sarnaste huvidega naisühendusega.

Are Naisliit koos Lauri Luuri ja Juta Vellestega Sindi raekoja ees. Foto Vahur Kuusk
Are Naisliit koos Lauri Luuri ja Juta Vellestega Sindi raekoja ees. Foto: Vahur Kuusk

Sindi naisliidu esinaise Juta Velleste sõnul on pärast haldusterritoriaalset muudatust Pärnumaal ja uue palju suuremates piirides Tori valla moodustamist taoline lähemate suhete loomine igati põhjendatud ning vajalik tegevus.

Alates keskpäevast võõrustas Velleste kutsutud külalisi linna näitamisega ja jalutusringil astuti sisse mitmesse majja. Alustati Sindi raekojast, uudistajaid võttis vastu vallavanem Lauri Luur, kes rääkis valla tulevikukavadest. Kuna Luur on olnud aastaid Are vallavanem ja elab ka ise sealkandis, siis oli kohtumine kauaste tuttavatega muidugi seda soojem.

„Sindi noortekeskuses võttis meid vastu tubli ja tegus juhataja Helle Vent, kes näitas maja seestpoolt ja jutustas paljude ringide tegevusest. Muljetavaldav oli kuulda Sindi Raadio raadioringi tegevusest, mida juhib Kaur Kasemaa.” Noortekeskuse maja kõrval asub teinegi muinsuskaitselise väärtusega maja omaaegsest raudteehoonete kompleksist, kus praegu tegutseb sotsiaaltöökeskus. Velleste rääkis seda maja külastades naisliidu tegevustest, mis sealsete seinade vahel on toimunud.

„Sindi gümnaasiumi uksel tervitas direktor Ain Keerup, keda olen varemgi näinud külalisi paraadna eesruumis erilise aupaklikkuse, käepigistuse ja särava naeratusega vastu võtmas,” meenutas Velleste. „Keerup palus kõigil siseneda kooli aulasse, kus näidati videolinastust Julius Friedrich Seljamaa ausamba pidulikust avamisest käesoleva aasta 2. veebruaril. Ka Sindi Naisliit osales sellel väga olulisel sündmusel,” osundas Velleste. Kooli raamatukogu tööst rääkis raamatukogu juhataja Imbi Jalakas. „Kahtlematult on raamatukogu tundide läbiviimine üks tänuväärseid tegevusi tema töös,” leidsid Velleste sõnul Are naised.

Erilist huvi pakkus Sindi muuseum, mis asub ajaloolises Eesti esimese tarvitajate ühisuse majas.
Muuseumi juhataja kohusetäitja Kiki Pärnpuu jutustas Sindi vabriku ajaloost ja andis selgitusi mäluasutuse väljapanekute kohta.

„Sindi linnaraamatukogu direktor Ene Michelis näitas filmi maja tegemistest ja rääkis väga huvitavalt raamatukogust tervikuna.” Peatselt saab linnaraamatukogu oma maja ja hoopis avaramad ruumid tegevuse laiendamiseks.

Velleste korraldatud ekskursioon lõppes Sindi seltsimajas toimunud ühises vestlusringis ja kohvi juues. Are poolelt oli kohal 22 naist. Külaliste seltskonna nimel ütlesid tänusõnu Anne Niibo ja Vilja Alamaa, kelle arvates läks kaheksa tunni pikkuselt sisustatud aeg igati asja eest. Meeldejäävalt toreda kavaga astus lavale Are ajaviiteklubi Pääsusilmad, sintlaste poolelt esines laulja Ilme Prenge. Ühiselt otsustati kindlasti veel edaspidigi Are rahvaga kohtumisi korraldada.

Urmas Saard