Raigo Paulberg: Pärnu maadlusklubi Leo noored on väga tublid

Teisipäeval algavad Makedoonias Euroopa kadettide meistrivõistlused maadluses, mis kestavad Skopjes 20. maini. Eestit lähevad esindama sintlased Tiia-Triin Tomson ja Robyn Paulberg ning pärnakas Sander Tagu. Sindi noormees Raimond Uibo võistleb õpilaste klassis, mis toimub juuni alguses Ungaris, Györ’is.

Pildil Gristen Heinmets (treener), Tiia-Triin Tomson, pärnakas Sander Tagu, Robyn Paulberg, Raimond Uibo,  Raigo Paulberg (treener) Foto Urmas Saard
Pildil Gristen Heinmets (treener), Tiia-Triin Tomson, pärnakas Sander Tagu, Robyn Paulberg, Raimond Uibo, Raigo Paulberg (treener). Foto: Urmas Saard

Kaugemale pääsevad võistlema ikka parimad. Märtsi alguses toimusid kadettide Eesti meistrivõistlused nii kreeka-rooma maadluses, vabamaadluses kui ka naistemaadluses. Sander tuli kehakaalus -45kg Eesti meistriks nii kreeka-rooma kui ka vabamaadluses, Robyn tuli siis kehakaalus -71 kg kreeka-rooma Eesti meistriks ja vabamaadluses saavutas teise koha. Raimond tuli oma kehakaalus -58 kg samuti kreeka-rooma Eesti meistriks ja vabamaadluses teiseks. Tiia-Triin võistles kehakaalus -57 kg ja saavutas kadettide Eesti meistrivõistlusel teise koha. Kuid erilist esiletõstmist väärib Tiia-Triinu puhul tänavusel Eesti meistrivõistlusel täiskasvanute seas meistritiitli võitmine. Robyni juuniorite (U20) Eesti meistrivõistlustel saavutatud kolmas koht on samuti kõva tulemus.

Käesoleva aasta aprilli lõpus osales Leo Põhjamaade võistlusel Göteborg´is, kus toimus Soft Touch Open 2018. „Seal oli umbes 700 võistlejat Taanist, Rootsist, Soomest, Eestist. Väga tublilt maadles Tiia-Triin, kes võttis teise koha. Käisime neil võistlustel neljandat aastat ja nüüd saime sellelt võistluselt esimese medali. Robyn ja Sander tulid mõlemad neljandaks,“ rääkis Leo treener Raigo Paulberg.

Raigo Paulbergi hinnangul ollakse jõudnud selleni, et Eestis pole enam piisavat arengumaaad ja seepärast tuleb võimalikult palju välismaal võistelda. „Ühest küljest on meie maadlejad muidugi kõvad tegijad. Teisalt, kui erinevates kaalukategooriates on 10 kuni 12 head vastast ja tead igaühe liigutusi ning võtteid, siis see enam oluliselt ei arenda. Väljapoole Eestit minnes tuleb kohtuda uute liigutuste ja võtetega, mis annab väga vajalikke täiendavaid kogemusi. Igal pool on erinevusi vastavalt sellele, kuidas treener harjutustele läheneb,“ selgitas Raigo Paulberg.

[pullquote]Et maadlust teha vaatemängulisemaks, selleks ongi vaja rohkem punkte koguda[/pullquote]Kevadel toimus Euroopa suurim noorte maadlusturniir Tallinn Open 2018, kus osales paar tuhat maadlejat. Oli osalejaid ka Ameerikast. Peale võistlust korraldati treeninglaager. Raigo Paulberg rääkis, et osa treeninguid viisid läbi Ameerika treenerid ja poisid said jälle midagi uut juurde. „Näiteks, kui meil öeldakse, et pärast paari-kolme punkti kätte saamist tuleks hakata hoidma ja passima, siis Ameerikas on risti vastupidi. Et saaks just rohkem punkte. Rohkem punkte kogudes on ka vaatajal huvitavam. Siis ei tammuta enam mati peal vaid sooritatakse võtteid. Et maadlust teha vaatemängulisemaks, selleks ongi vaja rohkem punkte koguda,“ selgitas suurte kogemustega treener. “Eks neid reegleidki sellepärast muudetakse, aga ikka pole leitud päris head varianti. Ameerikas on nende endi siseselt ette nähtud 22 sekundit võtte tegemiseks. Kui sa selle aja sees pole võtet teinud, saad kohe hoiatuse ja vastane punkti. Ameerikas maadeldakse omavahel Euroopast erinevalt.“

Kui on enamvähem võrdsed vastased, siis nii lihtsalt seliti ei panda. „Seliti visates peab teine ikka vilets olema,“ selgitas Raigo Paulberg. „Seljavõttel pead ise kuidagi eksima, et võrdne vastane sind lihtsa võttega selili asetab. Üldiselt läheb ikka heitlus punktide peale ja kaotus või võit jääb punktile, kahele, äärmisel juhul kolmele. Aga mõnikord võib seis minna näiteks 20 ja 22. Vot siis läheb vaatamine põnevaks.“ Raigo Paulbergi sõnul on õige tasakaalu asendi ja keha hoiakuga maadluse eri situatsioonides eraldi palju vaeva näinud treener Harri Timberg.

Urmas Saard