Eesti-Läti sõpruskohtumine Sindis

Laupäeval, 27. mail kogunesid Sinti noored juhtrajasõidu mudelisportlased Eestist ja Lätist. Lätist tulid võistlema 18 noort Limbažist, Valmierast, Mazcalacast ja Rujienast. Eestit esindasid viis noort Sindist, Jõõprest ja Haapsalust.

Andy Aron ja Karmen Mets Foto Johannes Mets
Andy Aron ja Karmen Mets. Foto: Johannes Mets

Nii Lätist kui ka Eestist jäi osa lapsi tulemata ekskursioonide tõttu, mida tavapäraselt kooliaasta lõpus korraldatakse.

Kavas oli kolm klassi: algajad (meie N-14), PR-32 ja PR-24. Uksed olid avatud treeninguteks kell 8.00. Esimesed külalised saabusid umbes kella 9.30 paiku. Kohe asuti õhinaga rada proovima. Enamvähem kõik Läti lapsed sõitsid Sindis esimest korda, mõni üksik erand välja arvatud.

Võistlejad jagati gruppidesse läbi kvalifikatsioonisõitude. N-14 klassis platseerusid meie noortest tugevamasse gruppi Karin Mets Jõõprest ja Mikk Bauer Haapsalust. Teine Haapsalu noormees Marko Suitsberg, kes ka Sindis esimest korda võistlemas, platseerus B gruppi. Kokku osales selles klassis 16 võistlejat. Eelsõitudest pääsesid Eestist finaali Mikk Bauer teisena ja Karin Mets kolmandana.

Finaalsõit algas Karinile kenasti, vahetades vaheldumisi kahe Läti noormehega liidrikohta. Mikk Bauer ei saanud algul sõitu käima, sest proovis pidevalt muuta puldi seadistust, seda õiget leidmata ja taandus kuuendale positsioonile. Juhendaja Margus Jõgilaise abiga sai asi siiski korda ja võistluse teises pooles hakkas ka tema positsioon paranema. Karin maadles seni ikka kahe lätlasega, kuid otsustavalt eest ära rebida ei õnnestunud kellelgi. Vahed olid maksimaalselt 2-3 ringi, mis kruvis pinge üles. Enne viimast sõitu suutis Karin keskmistel radadel saavutada nelja ringilise edu jälitaja ees, kuid see ei taganud veel võitu. Mikk Bauer oli ennast viimaseks sõiduks kergitanud neljandale kohale. Viimast sõitu alustas Karin punasel rajal ja tema jälitaja mustal rajal. Kumbki pole kerged sõita, kuid Läti noormees tegi peaaegu veatu sõidu. Viimase sõidu alguses tegi Karin paar sõiduviga ja jälitaja vähendas vahe kahele ringile. Siiski suutis Karin ennast kokku võtta, sõitis edasi veatult ja sai teenitud võidu! Mikk Bauer suutis oskusliku sõiduga mööduda ühest Läti noormehest ja saavutas kolmanda koha pooleringilise eduga!

Kolm paremat:

1. Karin Mets, Jõõpre – 225 ringi
2. Niks Jurmalnieks, Läti – 223 ringi
3. Mikk Bauer, Haapsalu – 220 ringi

Selle klassi auhinnad loovutas meile tasuta Venuse Bastioni sepikoja sepp Aleksei Vaštšenko.

PR-32 klassis osales 14 võistlejat. Vanuse ülempiiriks oli siin 19 aastat. See klass on Lätis ametlikus võistluskavas. Meil seda klassi ei sõideta, kuid Sinti sai soetatud kuus selle klassi mudelit, et oleks lastel huvitavam ja saaksime lätlastega jõudu proovida oma mudelitega. Kvalifikatsioonis platseerusid meilt tugevamasse gruppi Andy Aron esimesena, Karmen Mets teisena, Mikk Bauer kuuendana ja Karin Mets seitsmendana. Kahes seitsmeses grupis võistlus toimuski. Tugevamas grupis alustas hästi Andy, haarates liidripositsiooni. Karmen seiras teda mõneringilise vahega, kuid vahet vähendada ei suutnud. Mikk Bauer, kes selle klassi mudeliga esimest korda sõitis, alustas suht tagasihoidlikult, hoides 5-6 positsiooni. Karin ei saanud oma sõitu korralikult käima ja taandus lõpuks üheksandale positsioonile. Kolmandal kohal sõitis Ralfs Kruze Lätist. Selles klassis tegi treeningu eesmärgil väljaspool arvestust kaasa täiskasvanute hulka kuuluv Andris Tauritis, kes lõppprotokolli sai kirja neljanda koha. Kolm esimest läksid oma teed, neile keegi ohtlikuks ei saanud. Mikk Bauer võistles aga tublilt ja jätkas alustatud tempos. Lõppprotokolli sai ta kirja viienda koha, kuid noorte arvestuses saavutas ta neljanda koha, mis on esimese korra kohta väga hea tulemus.

Kolm paremat:

1. Andy Aron, Sindi – 158 ringi
2. Karmen Mets, Jõõpre – 152 ringi
3. Ralfs Kruze, Läti – 140 ringi

PR-24 klassis osales 10 võistlejat. Meilt osalesid selles klassis Andy ja Karmen, kes platseerusid kvalifikatsioonis tugevamasse gruppi. Tugevamas grupis alustas jällegi hästi Andy, Karmen teda mõneringilise vahega seiramas. Tagapool klaarisid omavahel lätlased. Viimaseks sõiduks vähendas Karmen vahe Andyga üheringiliseks! Viimast sõitu sõitis Andy punasel rajal, Karmen seevastu sõitis oranžil rajal, keskel, mis võis anda väikese eelise Karmenile. Andyle said saatuslikuks paar sõiduviga ja nii mööduski Karmen lõppkokkuvõttes Andyst, saavutades esikoha!

Kolm paremat:

1. Karmen Mets, Jõõpre – 288 ringi
2. Andy Aron, Sindi – 285 ringi
3. Ralfs Kruze, Läti – 264 ringi

Peale võistluse lõppu oli võistkondade esindajate üksmeelne otsus tuleval aastal sündmust korrata, sest Läti lastele meeldis Sindis väga, olgugi, et uue rajaga kohanemine oli alguses raske.

Kohtumiseni Sindis 2018 aastal.

Johannes Mets
MTÜ Sindi Mudelisport
Sindi ANK tehnikaringi juhendaja