Õpilasfirmade koolitus laienes Pärnusse

Strand SPA & Konverentsihotellis toimunust andis ülevaate Merike Elmik, Junior Achievement (JA) Eesti koolitusjuht.

Mari Suurväli ja Merike Elmik Foto  Urmas Saard
Mari Suurväli ja Merike Elmik. Foto: Urmas Saard

JA Eesti korraldas täna esmakordselt Pärnus koolituse õpilasfirmade liikmetele. Koolituspäeva kavas osalesid erinevates töötubades juhatuste esimehed, raamatupidajad, tootmis-, arendus- ja turundusjuhid. Ühiselt võeti osa müügikoolitusest.

Õpilasfirmade õppekava on koostatud JA Eesti ettevõtlusõppe programmi alusel, mida üldjuhul õpetatakse üldhariduskoolide majandus- ja ettevõtlusõppe raames. See programm läbitakse ühe õppeaastaga. Kõikide JA Eesti programmide metoodiline põhimõte on õppimine tegevuse kaudu. Õppeaasta alguses programmiga alustades mõeldakse välja ideed ja alustatakse ettevõtte loomisega. Eestis käib ettevõtte asutamine kiiresti. „Aga tegemist ei ole tavamõistes äriettevõttega. Programmi käigus tekivad väikesed meeskonnad, keda me nimetame õpilasfirmaks. Põhikooli astme noorematel õpilastel on ka minifirmad. Programmi üldnimetus on siiski õpilasfirma,“ selgitas Elmik.

Õppeaasta lõpus õpitakse ka ettevõtte likvideerimist, sest aasta jooksul alustatakse ja lõpetatakse. Õppeprotsess läbitakse praktilise tegevuse käigus.

[pullquote]Koolitusel osalevate õppurite arv on aasta-aastalt suurenenud. Põhjuseks on populaarsuse kasv[/pullquote]Müügitöö koolitus on õpilasfirmade puhul väga oluline ja vajalik. Üldjuhul müüb õpilasfirma oma tooted käest kätte. Selline aktiivne käest-kätte müük on väga raske ülesanne. Seepärast viivadki neid õppeid läbi oma ala hästi tundvad inimesed. Teine osa tänasest koolitusest toimus töötubades õpilasfirmade liikmete kaupa. Ühes töötoas kohtusid õpilasfirmade direktorid, teises ruumis said kokku turunduse eest vastutajad, kolmandas tootearendajad, neljandas töötoas omandati teadmisi raamatupidamisest.

Kodutööna annavad töötubades osalenud järgmiste päevade ja nädalate jooksul õpitu edasi ka oma teistele õpilasfirmade liikmetele, sest kõik töötoad töötasid üheaegselt.

Koolitusel osalevate õppurite arv on aasta-aastalt suurenenud. Põhjuseks on populaarsuse kasv. „Õppejõud ja ettevõtete töötajad tulevad oma teadmistega appi. Need on inimesed väljastpoolt. Üldjuhul tehakse seda tööd vabatahtlikult ja tavaliselt ilma tasuta,“ tunnustas Elmik vabatahtlikke panust. Ta tõi paljude tublide abiliste seast näiteks Büroomaailma müügi- ja turundusjuhi Kristiine Rossi ja ostujuhi Margus Rossi.

[pullquote]Muidugi valisime Pärnu, kus on kõik head eeldused olemas, lisaks sellised inimesed nagu Mari Suurväli.[/pullquote]„Sarnaseid koolitusi oleme varem läbiviinud Tallinnas ja Tartus, vist juba 15 aastat. Nii palju, et ei mäletagi enam täpselt. Kuigi Pärnus toimus õppepäev seesugusel kujul esmakordselt, pole Pärnu meie jaoks kaugeltki mitte uus koht. Näiteks õpilasfirmade laat Pärnumaa jõulud toimub tänavu Mari Suurväli eestvedamisel juba 15. korda. Pärnu on ammust ajast teada-tuntud ja head eeskuju andev paik,“ rääkis Elmik. Ta ütles, et koolitused muutuvad järjest populaarsemaks ja osalejate arv tõuseb iga aastaga. Kaks linna jäid väikseks, nii otsitigi kolmandat korralduspaika lisaks. „Muidugi valisime Pärnu, kus on kõik head eeldused olemas, lisaks sellised inimesed nagu Mari Suurväli. Kui meie otsisime inimesed esinema ja töötasime õppeformaadi välja, siis Suurväli korraldas kõike vajalikku kohapeal.“

Merike Elmik juhatab õpilased töötuppa, kus Büroomaailma ostujuht Margus Ross räägib aktiivsest müügist Foto Urmas Saard
Merike Elmik juhatab õpilased töötuppa, kus Büroomaailma ostujuht Margus Ross räägib aktiivsest müügist. Foto: Urmas Saard

Suurväli rääkis, et koolitusele registreerunute hulk tõusis 160 kanti. Algselt plaaniti koolitust korraldada Pärnu kolledžis, aga siis selgus, et sealsed ruumid ei mahuta nii arvukat õppurite hulka. Eelmisel reedel otsustati tulla Strandi. Suurväli kiitis omakorda Ühisgümnaasiumi kuut õpilast, kes õpivad 12. klassis ja on olnud suureks abiks koolituspäeva ettevalmistamisel ja läbiviimisel. Ta kiitis ja tänas ka Jaak Suurväli, kelle abi jääb teistele päris märkamatuks, aga on hindamatult suur.

„Üks asi on teadmiste andmine, teine hea asi on selles, et erinevatest Eestimaa paikadest tulevad õpilasfirmad saavad omavahel kokku, teevad ühist tööd ja tutvuvad omavahel,“ rääkis Elmik. Palju oli osalemas pärnakad linna erinevatest koolidest. Pärnu maakonnast oli ainsana esindatud Sindi. Kõikides maakondades on arenduskeskused. Mõned neist tegelevad õpilasfirmade edendamisega üsna intensiivselt. Nende hulgas tegeleb sellega teist aastat ka Valgamaa arenduskeskus. Valgamaalt tuli Pärnusse 76 inimest, õpilasi ja õpetajaid. Kõik ei osalenud küll koolitusel, muist saabusid üksnes homsele õpilasfirmade laadale, mis toimuvad Pärnus samaaegselt nii Port Arturis kui Kaubamajakas.

„Tuldi Värskast, aga ka Tallinnast on päris mitu õpilasfirmat Pärnus. Nägin siin noormehi Vanalinna Hariduskolleegiumist. Evgenia Zolotarjova tuli oma õpilastega Tallinna Linnamäe Vene Lütseumist, kus ta ise veel mõned aastad tagasi õppis ja läbis ka JA Eesti õppeprogrammi. Nüüd õpib Zolotarjova ühes Põhja-Euroopa kõrgkoolis ja hetkel teeb vilistlasena praktikat oma kunagises koolis,“ esitles Elmik veel üht inimest.

[pullquote]See on tore kui õpilased lähevad mõneks ajaks kodust kaugemale õppima ja tulevad uuesti koju tagasi[/pullquote]„See on tore kui õpilased lähevad mõneks ajaks kodust kaugemale õppima ja tulevad uuesti koju tagasi,“ meeldis koolitusjuhile TÜ Pärnu kolledži direktori Henn Vallimäe väljendatud mõte, kui ta tervitas koolituspäeva alguses hotelli Jurmala suures saalis kõiki õppureid ja õpetajaid.

Elmik lisas juurde, et toetab teisigi Vallimäe seisukohti. „Vallimäe sõnadest jäi mulle meelde: et noored õpiksid palju ja erinevaid asju, et nende ettevalmistus oleks võimalikult laiapõhjaline. Direktori sõnul me ei tea täpselt, mida tulevane tööelu noortelt nõuab, aga nad peavad olema valmis mõne aasta pärast vajadusepõhiselt orienteeruma. Kolmandana peab Vallimäe väga tähtsaks meeskonnatööd,“ vahendas Elmik.

Urmas Saard