Täna, 1. mail avati hiigelleiva lahtilõikamisega Kärdlas Eesti Toidutee, mis ühendab enam kui 120 maapiirkondade toitlustusasutust üle Eesti.
Toidutee ettevõtted pööravad tavapärasest suuremat tähelepanu Eesti kohaliku toidu edendamisele ning kodumaise tooraine kasutamisele. MTÜ Eesti Maaturism tegevjuhi Raili Mengeli sõnul on Eesti Toidutee heaks ja praktiliseks teejuhiks meie kohalike toitude juurde. “Toidutee ühendab enam kui 120 maapiirkondade toitlustusettevõtet, mis on oma menüüdes keskendunud kodumaisele toorainele ja kohalikele maitsetele,” ütles Mengel.
Viimase aasta jooksul on kõik Eesti Toidutee ettevõtted saanud personaalset nõu nii menüü koostamise, kohalike toorainete kasutamise kui ka teeninduse parandamise kohta. Eesti Toiduteed veab Maaeluministeeriumi tellimusel maapiirkondade turismiettevõtteid ühendav MTÜ Eesti Maaturism.
Eile õhtul kuulutati Suuremõisa lossis välja Hiiumaa maitsete aasta ja maaeluminister Urmas Kruuse andis Hiiu maavanemale üle 2016. aasta toidupiirkonna tiitli ja 1,5 meetri pikkuse rändkahvli, mis hakkab koos tiitliga liikuma mööda toidupiirkondi. Täna anti Hiiu vallavanemale üle Hiiumaa maitsete aasta lipp, mis heisatakse Kärdla keskväljakul.
“Maapiirkondade toitlustusasutusi ühendava Eesti Toidutee avamine Hiiumaal on sümboolne, sest saar on valitud 2016. aasta toidupiirkonnaks,” ütles maaeluminister Urmas Kruuse enam kui ühe meetri pikkuse leiva lahtilõikamisel. “Maapiirkondade toitlustusasutuste ühinemine Eesti Toiduteeks aitab kohalikku toidukultuuri senisest paremini esile tuua ja parandab ettevõtete enese tutvustamise ning turundamise võimalusi.”
Eesti Toidutee on osa müügiedenduskavast “Eesti toit 2015-2020”. Varem on Maaeluministeerium koos koostööpartneritega korraldanud selle raames Eesti toidu väljaku 2014. aasta laulupeol “Aja puudutus. Puudutuse aeg”, 2015. aastal esimese üle-eestilise avatud talude päeva ning Eesti toidu kuu. Tänavu 30. aprillil kuulutati programmi raames välja Hiiumaa maitsete aasta 2016.
Lisainfo: www.eestitoit.ee