Rüütli tänava majas sadakond aastat toimunud äritegevus asendus kunstitegevusega

Mihklikuul asutatud mittetulundusühing Avangard Galerii avas täna õhtul Pärnus Rüütli tänaval kuue maalikunstniku loominguga esimese näituse.

Avangard Galerii aadressil Rüütli 27, Pärnus Foto Urmas Saard
Avangard Galerii aadressil Rüütli 27, Pärnus. Foto: Urmas Saard

Näituse avamisel võtsid kunstnike ja kunstisõprade õnnitlusi vastu Marian Kivila ja Jan Leo Grau. Kivila sõnul valmistati näituse valik ette kuu ajaga. Seda tehti pärast põhitööd hiliste õhtutundide arvelt ja väsimusest hoolimata. „Näitus on improvisatsiooniline. Vaatamata teatavale kiirustamisele ei tähenda tulemus seda, et näitus kuidagi halb oleks. Improvisatsioonid ongi ju alati väga head. Performance-kunst ei ole väga pikalt läbi kalkuleeritud, vaid püüdsime õhust kinni kõige olulisema. Me ise oleme oma galeriiga alguses ja samas oleks huvitav jälgida, kuidas on tänased kunstnikud olnud alguses ja kuhu nad lõpuks välja jõuavad. Siin on võimalus arutleda inimese, aja, kvaliteedi ja põlvkondade vaheliste seoste üle,“ rääkis Kivila. Järgnevalt nimetas ta näitusel osalevaid kunstnikke.

Andrus Joonas on Edela-Eesti koolkonnast; Jan Leo Grau on iseõppija, kes vaatleb foto- ja maalikunsti suhet kaduvuses, tema juhuslikud mobiilivõtted jõuavad tundeliste lisanditega lõuendi kangale; Martin Saar tuli hiljuti New Yorgi kunstiakadeemia magistrantuurist Eestisse tagasi; Alina Orav on praegu Vancouveris elav noor maalikunstnik, kes lõpetanud Eesti kunstiakadeemia; Liis Koger esindab noorema põlvkonna abstraktsionismi ja Billeneeve tuleb samuti siinse Edela-Eesti koolkonna kogemustega.

„Tahaks väga tänada kõiki kunstnikke, kes julgesid oma tööd tundmatusse kohta näitusele tuua, samuti inimesi, kes aitasid kogu asja käima lükata.“

Jan Leo Grau ütles, et on kaks viimast aastat pärnakas. Ta alustas oma kunstniku teed Pärnus, olles osalenud mitmetel näitustel ja nüüd ka äsja avatud uues galeriis. Grau näeb Pärnus rohkelt väga aktiivseid loomingulisi inimesi. Endast arvab ta tagasihoidlikult, et on võibolla siiski veel algaja. „Rüütli on väga hea tänav ja minu jaoks ka hästi tähtis, sest kokkupuude Pärnuga on siiani lapsepõlvest veel meeles. Käisin siin vanematega puhkamas ja külastasime poode.“ Veel pidas ta oluliseks tänada Pärnu muuseumit, kus saadud häid kogemusi.

Jan Leo Grau Foto Urmas Saard
Jan Leo Grau. Foto: Urmas Saard

„Kui uue sajandi algul otsustati, et Linnageleriid pole enam Rüütli tänavale tarvis ja selle asemel sooviti äripinda, siis tõepoolest Ylikooli apteek sinna ruumid leidis. Aga tegelikult Rüütli äritänavana ei toimi ja mul on hea meel, et lõpuks tuli galerii peatänavale tagasi. Loodan, et noored inimesed annavad sellele majale uue elu ja annavad ka teistele lähinaabruses täiendavaid mõtteid selleks, et Rüütli tänavale uus elu sisse puhuda. Usun, et tänane sündmus on hea algus ja pöörab veel mõnelgi mõtted ärilt ära kunstile,“ rääkis Pärnu linnapea Romek Kosenkranius, kelle kätte usaldati sümboolse lindi lõikamine tordi peal.

Avangardis on ka pidevalt täienev kunsti- ja disainikauplus. Galerii eesmärgiks on nüüdiskunsti vahendamine, aga ka outsider ja nõukogude aeg.

Pärnu linnavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonna juhataja asetäitja Ela Tomson elas samuti Avangardi avamisele kaasa ja pidas tänast päeva tähtsaks sündmuseks Pärnu kultuurimaastikul. Avangardi Galerii asub aadressil Rüütli 29 ja paikneb kõrvuti kunagi Kungla kaubanduskeskuseks ehitatud hoonega. Eelmise sajandi alguses ehitatud hoone esimene korrus on olnud kõikidel aegadel avatud äritegevusele. Alates aastast 1911 asus majas esimesi gildikaupmehi Roman Frelich. Hiljem on kaubeldud jalanõude, pesu ja riietega. Nõukaajast meenub kauplus Elektron ja Mõmmik.

Urmas Saard