Pärnus süüdati esimesel adventpühal jõuluootuse tuli

Tänane esimene adventpüha algas Eliisabeti kirikus hommikuse missaga. Päeva teisel poolel toimus tunni kestel kaunimate advendi- ja jõululaulude laulmine. Kohe selle järel jalutati kiriku juurest läbi Rüütli tänava Rüütli platsile.

Enn Auksmann (paremal) annab tule Torrimile ja Kosenkraniusele Foto Urmas Saard
Enn Auksmann (paremal) annab tule Torrimile ja Kosenkraniusele. Foto: Urmas Saard

Kõige ees sammus laterna tulega teed valgustades EELK Pärnumaa praost Enn Auksmann, kes oli riietunud valgesse rüüsse. Tema kõrval astus küünaldega koguduse diakon ja peaorganist Jaanus Torrim, vaimulike taga Korstna talu hobuvankril jõuluvanad. Muist jõuluvanasid jalutasid vankri järel koos Janne Ristimetsa tantsulastega ja nende järel omakorda suur hulk kirikulisi.

Õpetaja Enn Auksmann pöördus Rüütli platsile kogunenud rahva poole mõttega imest, mida Issanda tulemise ajal oodatakse. „See on Jumala inimeseks saamise ime, mille läbi meid inimlapsi ülendatakse Jumala lasteks,“ kõneles Auksmann, kes soovis, et jagatav tuli ei kõrvetaks, vaid soojendaks, et ei pimestaks, vaid valgustaks. Ta palus võtta selle soojendava valguse oma südamesse.

Pärnu linnapea Romek Kosenkranius ütles, et nõnda nagu õhtust saab uus päev, nii muutub lõppev aasta aastaks 2016. Linnapea soovis, et võtaksime mööduvast aastast kaasa kõik selle, mis tõi meile rõõmu ja jätaksime halva selja taha. „Jõuludega meenub meile alati midagi head: lastega jõulupuu all ja värskelt piparkoogilõhnalises toas. Hoidkem head! Advendiaeg on enda sisse vaatamise aeg. Vaadake enda ümber ja mõelge neile, kes vajavad meie abi, hoolimist ja armastust. Kinkigem kaasinimestele naeru, rõõmu, armastust – siis läheb meil kõigil hästi,“ kõneles Kosenkranius ja palus pimeda aja paremaks üleelamiseks süüdata kuusel tuled.

Ja tuled süttisidki. Ümber tuledesäras kuuse alustasid Janne Ristimetsa tantsulapsed tantsimist. Keset tantsulusti hakkas pisut eemal väikeste kuuskede vahel tuld purskama. Laval väntas väntorelimees jõululaule ja kolm meest, Auksmann, Torrim ning Kosenkranius tulid rahva juurde jagama tuld, mida kõik võisid oma kodudesse kaasa võtta.

LC Koidula naised pakkusid kuuma teed nõnda nagu nad seda esimesel adventpühal igal aastal on Rüütli platsi servas teinud.

Urmas Saard