Eesti Folkloorinõukogu koolituskeskus korraldab hiidlastele pärimuskoolituse

Baltica_logoPärimuskultuuri koolitus teemal “Minu kodupaiga pärimuslik jaanipäev“ toimub laupäeval, 10. oktoobril kella 17-19 Hiiumaal, Kõpu rahvamajas.

Kui te soovite pidada oma pere või paikkonna jaanipidu pärimuslikumalt ning teada saada, kuidas ja mida on sellel suurel pühal kasulik teha – tulge kohale! Otsime koos vastuseid, võttes appi oma pere ja paikkonna pärimusteadmise.
Koolitusele ootame pärimuse huvilisi, õpetajaid, käsitöölisi, kultuuri-, ringide, seltside juhte, eestvedajaid, külaliikumise edendajaid, maaturismi ettevõtjaid.
Rahvusvaheline pärimuspidu BALTICA 2016 toimub järgmise aasta jaanipühade ajal, 22.-24. juuni 2016. See on pidu peo ajal. Pidutseme suvise pööripäeva auks viisil, mil kohtuvad erinevad põlvkonnad, tehes kõike koos ja päriselt. Suvine pööripäev on valguse püha ja lootuse päev. Pärimuspidu Baltica soovib kaasata kõiki Eesti ajaloolis-kultuurilisi piirkondi ja seal elavaid inimesi. Läbi koolituste ja eelpidude kutsume osalejaid vaimustuma oma paikkonna- ja perepärimusest ning mitte unustama, et pärimuses elamine on protsess ja eluviis.

Kuivõrd pärimuslikud on meie tänased jaanipäevad? Mille poolest on olnud eriline jaanipäeva tähistamise pärimus just Hiiumaa erinevates piirkondades?

Alusta pärimusliku jaanipäeva uurimist oma perekonnast! Meenuta jaanipäeva tavasid, kodukoha kombeid ja kogu kokku teiste perekonnaliikmete teadmised, mälestused ja lood. Koolitusel kohtudes, saame jagada oma kogemusi ja leida teineteiselt inspiratsiooni. Jaanipäeva tähendus on oluline kõigile – tähistame seda üheskoos!

Koolitus toimub Saarte pärimuspäevade raames, mida veab eest Pühalepa Naistekoda. Alates 1996. aastast toimuvad Saarte Naiste kokkusaamised, kus igal aastal erineval saarel saavad kokku Kihnu, Ruhnu, Manija, Muhu, Saaremaa, Abruka, Prangli, Vormsi ja Hiiumaa ettevõtlikud naised. Koos on tehtud erinevaid pärimuse ja rahvakultuuri alaseid kokkusaamisi. Sel korral toimub sündmus Vormsi, Manija ja Hiiumaa naistele ja koos Eesti Saarte Kogu üldkogu koosviibimisega. Kohtutakse Kõpu rahvamajas, kus pajatakse oma saarte tuletornidest ja peetakse õhtul simman Iiukala ansambli, mängude ja ühistantsudega. Lisaks võetakse üheskoos ette Hiiumaa tuletornide ekskursioon ning pühapäeval, 11. oktoobril toimuvates jututubades arutletakse Saarte pärimuse ja Pärimuspeo Baltica teemadel.

Koolitust viib läbi SA Hiiumaa muuseumi teadusdirektor Helgi Põllo. Hiiumaa kihelkondade jaanilaulude praktikumi veab eest Astrid Nõlvak. Pärimuspidu Baltica tutvustab Siim Sarv

Koolitus on tasuta! Toetaja: Kultuuriministeerium.

Info ja registreerimine: Ene-Lukka Jegikjan, ene.lukka-jegikjan@folkloorinoukogu.ee