Tallinnas toimub kultuuriuurijate ülemaailmne suursündmus

28. maist 3. juunini toimub Tallinnas rahvusvaheline kultuuriuurijate suursündmus, mis tutvustab Eesti tippkultuuri ning toob Eestisse mõjukaid kaasaegseid kultuurimõtestajaid. Mainekas ja staažikas Rahvusvaheline Filosoofia ja Kirjanduse Assotsiatsioon (IAPL) peab Tallinnas oma 36. aastakonverentsi – see on nädalapikkune kultuuri ja mõtlemise pidu, kus intensiivsed arutlused vahelduvad kõrgtasemel kultuuriprogrammiga. Konverentsi avamine toimub esmaspäeval kell 16 Tallinna Ülikoolis (Uus-Sadama 5, M-218).

2012. aasta konverentsist tõotab tulla Eesti humanitaaria valdkonna suursündmus. Üheks IAPLi konverentsi tugevuseks on kultuuritegijate ja -uurijate kokkuviimine: 2005. aasta Helsingi konverentsil pidas ettekande Kiasma arhitekt Steven Holl, ettekandjate hulgas on olnud režissöör Peter Greenaway. Tänavuste peaesinejate hulka kuuluvad prantsuse üks mõjukamaid filosoofe Jacques Rancière, aga ka Erkki-Sven Tüür Eestist ja Sofi Oksanen Soomest. Konverentsi 250 osalejat külastavad KUMUt ja sealset Tõnis Vindi ülevaatenäitust, vaatavad ja analüüsivad filmi „Polli päevikud” ning kuulavad Eesti Filharmoonia Kammerkoori kontserti. 

Konverentsi eriliseks väärtuseks on koostöö eri valdkondade kultuuriuurijate vahel: konverentsi teemade hulka kuuluvad kirjandus, film, muusika, teater, visuaalsed kunstid ja arhitektuur, konverentsi korraldamine on toimunud Tallinna Ülikooli, Eesti Kirjandusmuuseumi, KUMU ja Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kultuuriuurijate omavahelises koostöös.

Konverentsi esinejate hulka kuulub aukartustäratav hulk eesti kultuuriuurijate paremikku, sealhulgas Luule Epner, Sirje Helme, Tiina Kirss, Eha Komissarov, Urve Lippus, Rein Raud, Jaan Ross, Virve Sarapik, Jaan Undusk, Tõnu Viik, Piret Viires. Külalisi võõrustab Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves.

Konverentsi osana toimub Kultuuriteaduste ja Kunstide doktorikooli organiseeritud intensiivseminar „Muusika kui tuleviku ja mineviku vahendaja”, mille raames toimub lisaks Erkki-Sven Tüüri plenaaresinemisele ka erisessioon Veljo Tormise loomingust. Koostöös KUMUga toimub KUMUs sessioon Tõnis Vindi loomingust „Tuleviku mineviku esteetika”.

2012. aasta konverentsi teema „Archeologies of the Future: Tracing Memories, Imagining Spaces” ühendab aja ja ruumi telge, püüab mõtestada inimlikku ruumikogemust mineviku ja tuleviku kokkupuutepunktide kaudu. Tuleviku arheoloogia tähistab seda mineviku ja tuleviku paratamatut läbipõimumist, kus ei saa eristada mineviku-uurimist tuleviku-ootusest. Mineviku kaevandamine loob tulevikku, tuleviku kujutlemine on samas ka mineviku mõtestamine. Kujutlus ja mälestus leiavad aset mentaalses sfääris, ent inimlik ruum on täidetud mineviku jälgedest, mis elustavad kujutlusi ja seostavad omavahel minevikku ja tulevikku. Erinevad ajakihid ladestuvad ruumis ajajälgedena. Korraldajaid huvitab just see pidev, katkematu põimumine, imaginaarse ja visuaalse, kuuldava ja nähtava, mälestusliku, tajulise ja kujutlusliku kombinatsioonid.

Konverentsi korraldavad Eesti Kirjandusmuuseum, Tallinna Ülikooli Eesti Keele ja Kultuuri Instituut, Tallinna Ülikooli Eesti Humanitaarinstituut ning Kultuuriteaduste ja kunstide doktorikool. Konverentsi toetavad Eesti Kultuurkapital, Tallinna Ülikool, Eesti Kirjandusmuuseum, Euroopa Liidu Sotsiaalfond, Kultuuriteaduste ja kunstide doktorikool, Prantsuse Instituut, KUMU, Soome Instituut ja Solaris.