
Tartumaa toidupiirkond. Foto: Mikk Otsar
Päevatoimetaja
Tänasest saavad Tartumaa ettevõtjad osaleda kvaliteedimärgise „Tartumaine Toit“ uues taotlusvoorus, mis kestab oktoobri lõpuni. Suvisel taotlusvoorul pälvisid märgise tartumaise toidu turustamiseks neli ettevõtet: Apismel OÜ, Kaatsi aed OÜ, Lambert Productions OÜ ja Maitsemõis OÜ.
Tartumaa Arendusseltsi tegevjuht ja Tartumaa toidupiirkond 2025 eestvedaja Kristiina Tammets ütles, et toidumärgis on pälvinud tänu toidupiirkonna mahukale programmile laiemat tähelepanu ja uusi huvilisi. „Neli uut ettevõtet, kellele ekspertidest koosnev hindamiskomisjon omistas suvise taotlusvooru tulemusena Tartumaa toidumärgise, aitavad tartumaise toidu tuntust veelgi tõsta nii poelettidel kui ka toitlustuses,“ rääkis Tammets. Ta lisas, et kuu lõpuni kestev tänavune teine taotlusvoor toob loodetavasti aasta lõpuks kvaliteedimärgise saajate ringi veelgi täiendust.
Märgist saavad taotleda Tartu maakonna toiduvaldkonnas tegutsevad juriidilised isikud ja FIE-d: väiksemad tootjad, suurtootjad, toitlustajad nii linnast kui ka maapiirkonnast, avaliku sektori organisatsioonid, kohalike omavalitsuste hallatavad asutused (koolid, lasteaiad, hoolekandeasutused jt) ning sündmuste korraldajad. Erandina võivad märgist taotleda Tartu maakonnaga piirnevates kohalikes omavalitsustes tegutsevad ettevõtjad. Märgise „Tartumaine Toit“ statuut on leitav Tartumaa Arendusseltsi kodulehelt (loe lähemalt siit).

Tartumaa toidupiirkond. Foto: Mikk Otsar
Taotlusvoor kestab kuu aega ning taotlemiseks on vaja täita ja saata digitaalselt allkirjastatud taotlusvorm Tartumaa Arendusseltsile. Juurde tuleb lisada pildimaterjal oma ettevõttest, toodetest ja teenustest ning ettevõtte logofail. Taotlusvormi ja rohkem infot taotlemise kohta leiab Tartumaa Arendusseltsi kodulehelt (vt siit).
Märgise saajad selgitab välja laekunud taotluste alusel hindamiskomisjon, kuhu kuuluvad Tartumaa Arendusseltsi, esmasaaduste kasvatajate, tooraine väärindajate, toitlustajate, toidukaupade jaemüüjate ning teadus- ja arendusorganisatsioonide esindajad. Seejärel sõlmitakse märgise kasutamise litsentsileping kehtivusega kolm aastat.
Toidumärgise eesmärk on tõsta kohalike toidutootjate usaldusväärsust ja nähtavust, tuua esile kohaliku toidu omapära, selle traditsioonid ja innovatsioon, samuti soodustada kohaliku toidu tarbimist ning toetada Tartumaa toiduvaldkonna ettevõtete vahelist koostööd. Märgis lähtub Tartumaa toidustrateegia läbivatest põhimõtetest: kohaliku tooraine väärtustamine, uuenduslikkus, koostöö ja koosloome, eripära ja mitmekesisus.
Märgise „Tartumaine Toit“ kasutamise õiguse said 2024. aastal 21 ettevõtet: Anderson Beer OÜ, Andre Juustufarm OÜ, Kohvik Miljonär – OÜ Catering Team, Elva Vallavalitsuse hallatav asutus Elva Teenused, MTÜ Hellenurme Veskimuuseum, Taska Toedab – Islamel OÜ, Järiste Veinitalu OÜ, Kaarlimõisa Aiasaadused OÜ, Kaimi Linnutalu OÜ, Kaspri talu OÜ, Linaski OÜ, Linnupete – Linnutiivul OÜ, Breti – OÜ Luke Juustuvabrik, Magasiait OÜ, OÜ Maitseaed, Peninuki Distillery OÜ, Seljamaa talu OÜ, Soolo Catering – OÜ Sildo Luke, Tartu Maavili OÜ, Viinamärdi Talu OÜ, Torditoimetus – Väike-Vahtra koda OÜ.
Samal teemal:
TARTUMAA TOIDUPIIRKONNAS SAAB TAOTLEDA TOIDUMÄRGIST „TARTUMAINE TOIT”