PÄÄSUKESEMÄRK ÜHENDAB EESTI TOIDUTOOTJAID TOIDUMESSIL

Toidumess 2025. Foto: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda

Päevatoimetaja

Täna ja homme, 24.–25. septembril, koguneb Eesti toidusektor taas Tallinna Toidumessile Unibet Arenal. Ka sel aastal on kohal Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, et tutvustada Eesti vanimat ja tuntumat toidumärgist – Pääsukesemärk – ning pakkuda messikülalistele võimalust kohtuda kvaliteedi ja kohaliku päritolu eest seisvate tootjatega.

Tallinna Toidumess on juba aastaid olnud Eesti toidukultuuri oluline edendaja. 2025. aastal toob see kokku ligi 5000 erialaspetsialisti ja umbes 200 eksponenti, pakkudes inspiratsiooni, uusi teadmisi ja koostöövõimalusi. Messi eripära on ettevõtetevaheline äriplatvorm, kus saavad kokku nii suured tööstused kui ka väiksemad tootjad, kelle jaoks kvaliteedimärgised on oluline konkurentsieelis.

Pääsukesemärgi kandjad messil

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda esitleb messil Pääsukesemärgiga tooteid, mis tõstab esile Eesti puhtast põhitoorainest valmistatud ja Eestis toodetud toidud. Külastajatel on võimalus kohtuda 17 ettevõttega, kelle tooted on juba märgise pälvinud: Minna Sahver, Atria Eesti, Scanola Baltic, Lunden Food, Valio Eesti, Farmi Piimatööstus, Eesti Pagar, Wiru Mill, Arke Lihatööstus, Kalamajakas, Tohi Distillery, Vinkymon, Rye & Co, Linaagro, Leibur, Eesti Muna, Peenjoogivabrik Nudist

Need tootjad annavad hea läbilõike Eesti toidutööstuse mitmekesisusest – piimatoodetest pagaritoodeteni, lihatööstusest kalanduseni, väiketootjate käsitööst distillerite ja traditsiooniliste brändideni.

Märgis, mis loob usaldust ja turueelist

„Tunnustatud Eesti toit“ ehk Pääsukesemärk on juba 25 aastat aidanud tarbijatel teha teadlikke ostuotsuseid ning toetanud kohalikke tootjaid usalduse ja nähtavuse kasvatamisel. Uuringute järgi tunneb märgi ära 92% Eesti elanikest. Märgis on kindel kvaliteedigarantii tarbijale ning konkurentsieelis tootjale – see eristab toodet, avardab turundusvõimalusi ja kasvatab usaldust ka jaemüüjate seas.

Uus lasteraamat rõõmustab toidusõpru

2025. a septembris ilmunud lasteraamat „Oma Eesti, oma toit“, autor Jaanus Vaiksoo

Messil tutvustatakse ka septembris ilmunud lasteraamatut „Oma Eesti, oma toit“, mille autor on Jaanus Vaiksoo ja kunstnik Uku Laasi. Lõbusad värsid ja värvikad pildid aitavad lastel avastada, kust toit päriselt tuleb – piim ei teki külmkapis, leib ei sünni iseenesest ning mesi vajab mesilaste hoolt.

“Raamatu ilmumine langeb kokku kolme olulise sündmusega – Eesti esimese eestikeelse raamatu 500. aastapäeva, Eesti toidukuu 10. juubeli ja Pääsukesemärgi 25. sünnipäevaga. Need ühiselt rõhutavad, kui tähtis on rääkida nii oma keelest kui kodumaisest toidust ka järgmisele põlvkonnale.” Sõnab Pääsukesemärgi eestvedaja Janne Viisma. 

Tootjaid oodatakse liituma Pääsukesemärgiga

Koda ootab ka uusi toidutootjaid oma toodetele Pääsukesemärki taotlema. Kandideerimine on avatud kuni 27. oktoobrini. Märgis on strateegiline samm iga tootja jaoks, kes soovib oma toodet usaldusväärselt ja eristatavalt turule viia.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap