
Tartumaine toit. Foto: Mikk Otsar
Päevatoimetaja
Juuli lõpus ja augustis korraldavad Tartumaa toidupiirkonna ettevõtjad ja kogukonnad ehedaid maitseelamuste töötubasid, kuhu on oodatud osalema kõik toiduhuvilised – nii professionaalid kui ka asjaarmastajad. Lisaks toimub kohalike toidu- ja joogitootjate külastusi, kus saab tutvust teha nii tootmisprotsessi kui ka maitseelamuste nippidega.
Tartumaa Arendusseltsi tegevjuht ja Tartumaa toidupiirkond 2025 eestvedaja Kristiina Tammets ütles, et töötoad rikastavad tänavuse toiduaasta suvist programmi praktiliste teadmiste ja oskustega, samuti aitavad laiendada silmaringi. „Tartumaised maitsed on alguse saanud siinseid toidutraditsioone hoidnud vaaremadest-isadest, kelle loodud väärtuseid peame meie edasi kandma. Töötubasid veavad kogenud tegijad ja toiduentusiastid, kelle juhendamisel saab iga huviline lähemat tutvust teha, kuidas on siin kandis kala suitsetatud, kartulitoite valmistatud, kooke küpsetatud, hoidiseid tehtud ja palju muud,“ rääkis Tammets.
Töötubadele lisaks saab augustis osa võtta ka toidu- ja joogitootjate külastustest, et tutvuda Tartumaa piirkonnale iseloomulikest oludest pärit tooraine kasutamise ja väärindamise nippidega. Igas külastuspaigas saab ka kohalikke tooteid mekkida ning soovi korral kaasa osta.

Tartumaine toit. Foto: Mikk Otsar
Tartumaa toidupiirkonna suviste töötubade kalender:
– Rukkipäev ja leivatöötoad Eesti Põllumajandusmuuseumis / 10.08
– Kambja valla avatud aiad ja kartulitoitude töötoad „Saja Kartuli Lood“ / 10.08
– Äksi avatud õued ja kokkamine koos sadamakapteniga / 10.08
– Töötuba „Toidureis Ümber Tartumaa“ Kivi Puhkemajades Peipsiääre vallas / 10.08
– Peipsi Toidu Tänav 175 km ja kohaliku toidu töötuba tippkokaga / 16.08
– Lõkkepannkookide õpituba ehk pidupäeva pannkoogid Sofi peosaalis Kambja vallas / 20.08
– VOCO Tartumaa maitsete koolitus „Salatid“ / 20.08
– VOCO Tartumaa maitsete koolitus „Puuvilja- ja marjakoogid“ / 23.08
– Hoidiste töötuba Emajõe-Suursoo keskuses / 24.08
– Nõo pärlite ehk Järiste Veinitalu, Viinamärdi talu ja Luke mõisa külastus / 24.08
– Emajõest püütud latika suitsetamine jõe kaldal Kavastu külas / juuli lõpus
– Tartumaa venide ja juustude degusteerimine ning töötuba lodjal Suur Sume / augustis
– Veskiprogramm „Veest leivani“ Hellenurme Veskimuuseumis / augustis
– Lohvik Kogemusõppe Akadeemia töötoad / augustis
– VOCO Tartumaa maitsete koolitus „Kala fileerimine“ / augustis
Mõned lahtised kuupäevad täpsustuvad jooksvalt toidupiirkonna veebilehel.
Tartumaa toidupiirkond 2025 programm „Maitseelamused Võrtsust Peipsini“ pakub paljude osapoolte koostöös kõigile toiduhuvilistele mitmekülgseid tegevusi, mille üheks olulisemaks aluseks on piirkonna rikkalik toiduajalugu. Tartumaa toidupiirkond 2025 programmiga saab lähemat tutvust teha veebis aadressil https://visittartu.com/et/toidupiirkond/.
Samal teemal:
TARTUMAA TOITLUSTAJAD PAKUVAD JUULI MAITSETE KUUL SUVISEID ERIMENÜÜSID