Ülisuur fotogalerii

Hea Toidu Grillfesti teine päev. Foto: Urmas Saard / Külauudised
Urmas Saard, reporter
Hea Toidu Festival Grillfest ehk suur toidupidu aastast 1999 oli jõudnud teise päeva pärastlõunasesse aega, kui Külauudiste uudistajagi viimaks pärast mitmeaastast eemalolekut taas peoliste sekka ära eksis või siis klassikut ümbersõnastades – viimased tunnid polnud veel lõppenud.
Minekule kannustas ka sotsiaalmeedias postituse teinud Sirje Potisepp, Toiduliidu juhataja: „Grillfesti teine päev on hoos, aga pool päeva veel minna! Lennake, sõitke, jalutage kohale! Äge kultuuriprogramm, palju head sööki ja jooki. Eesti Parimad Toiduained ootavad telgis degusteerimist. Ja õhtul – Caater!” Seega polnud veel peale lendamisega lootusetult hiljaks jäädud.

Auris Rätsep, festivali innukas vedaja ja kõneisik oli esimene tuttav nägu, keda rahvamurrust läbi murdes kohtasin. Festivali külastajaid oli tõepoolest sedavõrd suurel hulgal kõigist ilmakaartest armsalt Maarjamaalt kokku kogunenud, et tuttavate märkamine osutus vanarahva ütlemistmööda nõela leidmiseks heinakuhjast. Tegelikult hakkas ikka varsti silm seletama teisigi tuttavaid, koguni neid, keda pole muidu terve aasta kestel kohanud.
Auris Rätsep. Foto: Urmas Saard / Külauudised
Paneb mõtlema, et kuidas ometi Pärnu vallikraavi äärne aas enam kui linna enda elanikkonna jagu rahvast suht ahtakesele maalapile ära mahutab. Olukorda päästis muidugi see, et kõik kümned tuhanded ühe korraga kohal polnud… Grillfesti veebilehe andmeil on festivaliala suuruseks mõõdetud 30 000 m², kuhu oodati üle poolesaja tuhande inimese. Kui palju täpselt inimesi üle 50 000 oli, pole teada, sest külastajatelt festivalile pääsuks sentigi raha ei küsitud. Võrdlemisi täpselt oli siiski teada, toidupakkujaid ja tootjaid, keda oli üle 300.

Ansambel Caater Pärnu Grillfesti laval. Foto: Urmas Saard / Külauudised
Peakorraldaja Auris Rätsep tõdes, et mis siis ikkagi võiks olla korraldajale kõige suurem kompliment kui just need kohale lennanud rahvamassid! Rätsep ei väsi kordamast, et omaaegne Pärnu linnapea Toomas Kivimägi tegi väga õige otsuse, kui kutsus Päralepa rannas sündinud ja Türil jätkunud Grillfesti 2012. aastal eelnevalt uuendatud kaunile Vallikääru aasale. Peakorraldaja sõnul tuleb rahvast kokku koguvaks magnetiks pidada eelkõige Pärnut, kus enamasti on olnud iga aasta juuni kuu teisel nädalavahetusel kaunis suveilm. Kuid kübetki vähem tähtsaks ei saa pidada sedagi, et toitu leidub seinast seina: maitsvaid ja väga väga maitsvaid hõrgutisi ning suukastet on valida hästi suurel hulgal.

Amanda ja Ralf müüvad tervislikke külmpressitud õlisid, firma Berga. Foto: Urmas Saard / Külauudised
Kaubeldi kõigega, mis toiduks, pealegi tervislikuks toitumiseks tarvilik. Külastajad, kes sammusid ajaloolisest vanalinnast välja läbi Tallinna tunnelvärava, võisid esimeste müügitelkide juures peatudes märgata külmpressitud õlide valikut, aga ostma pääses üksnes kannatlikult järjekorras seistes. Seepärast ütleski noor kaupmees Ralf Rasmus Raal, et päeva lõpuks ei pruugi enam hästi minevat toodet kõigile jätkudagi. Mõne sõna saime vahetada üksnes seetõttu, et Beriti telgi katuse all oli abiks sama noor Amanda. „Läksin ülikooli rahvusvahelist ärijuhtimist õppima ja tekkis mõte teha enda ettevõte. Mõtlesin tükk aega, mida müüma hakata. Lõpuks leidsin oliiviõlid ja oliivid,” rääkis ladusa jutuga müügimees ja nihutas soolatud oliivid usutlejale lähemale. Maitsesid hästi, kuigi olid veidi soolasemadki, kui oleks oodanud. „Siis tekkis mõte teha gurmee pood. Praeguseks on mul veebipood berga.ee, ettevõtte nimi Augustus. Mul on seal oliivid ja õlid, Ecuadorist tulevad laudlinad ja lõikelauad ja aina laiendan sortimente. Kõik algas juba sügisel, aga ettevalmistus võttis kaua aega. Kuna alles õpin, siis füüsilist müügipinda pole võtnud. Kardan, et rent võib ära tappa.”
Ukrainlanna Inessa oma valmistatud vorstiga. Foto: Urmas Saard / Külauudised
Nägin diktofonilt, et jutuajamisele kulus vähem kui poolteist minutit. Mõtlesin endamisi ja arvestasin, et sellises ajakaos ma küll Caater’i esinemise ajaks pealava ette ei jõuaks. Aga huvitavaid kohtumisi oli veel paljude kaupmeeste ja külstajatega. Kaarsilla lähedal vee ääres seistes kiitsid neiud hõrgutavat suupistet. Inessa pakkus enda valmistatud vorsti. Ütles, et tuli ´Tallinnast. Grillfestil esimest korda. Kuna riigikeelt sõnakestki ei mõistnud, küsisin täpsemalt kust pärit. Ukrainast, kuulsin vastuseks. Grusiinide ja armeenlaste telgi juures seisatades sai kenasti riigikeeles vesteldud. Rohkem näha olnud Ukraina lippude kõrval oli märgata ka Kreeka ja Leedu lippe. Õlisid müüdi ka Ringi tänava servas. Avaldasin kahetsust, et olin just eelmisel päeval mujalt kanepi õli ostnud kallima hinnaga. Müüjanna naeratas südamlikult, aga nähtavasti ei kurvastanud, sest temalgi näis kaup hästi minevat. Keskne teema oli muidugi grillitud liha, mida päeva lõppedes mõnel pool lahkelt lausa tasuta pakuti.

Hea Toidu Festivali parim restoran. Foto: Urmas Saard / Külauudised
Rahvas oli ilma ühegi erandita ääretult sõbralik, pidevalt naeratav. Pressikaarte rinnas rippumas nähes, peatati kaamerat käes hoidvat meest päris palju kordi ja paluti ennastki jäädvustada. Hoiatades, et nii võib kergesti lehte sattuda, mõned küll hetkeks tõmbusid tagasi, aga said kohe häbelikkusest üle – et mis siis. Võimalik, et mõni jäi ka siinse artikli juurde lisatud pildigaleriist välja, aga võibolla läks neil siis mõne teise piltniku või lehemehega paremini.
Publiku jaoks tasuta korraldatud kontserdid läksid rahvale ülimenukalt peale. Kitsaks läks, aga keegi ei kurtnud sellepärast. Tantsulustilistele vabastati sammukese rohkem vaba pinda jalge alla. Kerged müksud võõraste õlgade vastu ei paistnud kedagi segavat.
Samal teemal:
PÄRNUS VALLIKRAAVI AASAL AVATI UUENDATUD SILDA SÖÖMISE JA NUTIKUSEGA ROHKELT AUHINDU VÕITES
Suur pildigalerii: Grillfesti pärastlõuna kuni hilise õhtuni