
Pauline resto eelroana Koduõlle ahju-pannkook Leoki forelli ja lepasuitsu hapukoorega. Foto: Tiina Männe
Päevatoimetaja
2.–11. mail toimub Vana-Võromaal juba traditsiooniks saanud restoraninädal UMA MEKK Kevadgurmee. Sel kevadel osaleb rekordarv restorane – 12 piirkonna söögikohta pakuvad erimenüüsid, kus vähemalt 50% igast käigust on valmistatud kohalikust Vana-Võromaa toorainest. Menüüd jäävad hinnavahemikku 29–69 eurot.
Kampaania eesmärk on tõsta esile kohaliku tooraine kvaliteeti ning tugevdada koostööd kokkade ja tootjate vahel. „Soovime näidata, et kodumaine tooraine on värske, puhas ja kvaliteetne ning sellest valmivad imemaitsvad restoraniväärilised road,“ sõnab UMA MEKK Kevadgurmee korraldaja Kristin Krinal.
Eelmise aasta tagasiside oli väga positiivne – külastajate tagasiside põhjal antud hinnangud teenindusele, toidule ja üldisele elamusele jäid keskmiselt vahemikku 4,8–4,9 viiepallisüsteemis. „Eriliselt rõõmustab meid, et mitmed inimesed planeerivad Kevadgurmee ajaks koguni minipuhkuse Vana-Võrumaale – see on suurim tunnustus meie restoranidele ja kohalikele tootjatele,“ ütleb Krinal.
Kevadised menüüd ühendavad klassikalise tooraine ja uudse lähenemise. Näiteks muutub Ööbikuoru Villas lihtne kartul krõbedaks vahvliks, Ugandi Restos aga peeneks pave’iks. Kristin Krinal räägib, et igal aastal joonistub välja enamasti üks tooraine, mis on paljudes kohtades esindatud, sellel aastal on selleks sealiha, mis on pearoa täht viies UMA MEKK Kevadgurmee restoranis. Näiteks võib Suure Muna restorani menüüst leida sea sisefilee, millele annab maitsenüansse must trühvel, samas Tillu kohvikus ja Ilmaveeres on liha saatjaks tume õlle.
Taldrikutel tervitab külalisi ka kevadine värskus: eestlaste lemmik karulauk on leidnud koha Tillu kohviku, Uue-Saaluse Veinitalu ja Ilmaveere roogadesse. Metsarestoranis Ürg on neile omaselt mängitud maitsemeeltega põnevate võrsete ja taimedega – tõeline kevadine ärkamine maitsemeeltele.
Valik on tänavu mitmekesine ja sobib erinevatele maitse-eelistustele. Näiteks Pauline restoran üllatab vutiga – see delikatess pole varem Kevadgurmee menüüdesse jõudnud. Kalasõbrad peaksid sammud seadma aga Kolm. Köök & Deli poole, kus pakutakse kohalikku Peipsi koha fenkolileemes. NAMM resto menüüst leiab aga angersäga ja forelli imekauni mosaiigi, millele lisab värskust kurgikaste.
Kuigi osa restorane on avatud vaid nädalavahetustel, pakuvad viis neist maitseelamusi kogu kümnepäevase perioodi jooksul: Suur Muna, Ilmaveere, Metsarestoran Ürg, NAMM resto ja Ugandi Resto. Avamisaegade ja menüüdega saab tutvuda UMA MEKKi veebilehel ja sotsiaalmeedias.
Tänavuse kampaania uuendus on eriprogrammidega õhtusöögid, mis lisavad toiduelamusele kultuuri- ja meelelahutuslikku väärtust. Näiteks toimub Setomaa Turismitalus 3. mail kolmekäiguline õhtusöök, mida saadab šamanistlik tulerituaal ja väendamine. Lihuniku Äri kutsub külla Itaaliast pärit peakoka, kes seob Haanjas kasvatatud veiseliha ja itaalia köögi kuuekäigulises maitseelamuses. Tillu kohvik on loonud koostöös Käbliku Õlletehasega erimenüü, kus iga roog kõlab kokku käsitööõlledega – menüü, mis on mõeldud just naistele! Kokku toimub eriõhtusööke neljas erinevas restoranis.
Sel aastal on fookuses ka mahetooraine – kolm restorani Metsarestoran ÜRG, Ugandi Resto ja Lihuniku Äri Haanjas on vastu võtnud mahetoidu väljakutse, kasutades igas roas vähemalt 20% kohalikku mahetoorainet.
UMA MEKK Kevadgurmee külastamiseks tuleb laud broneerida vähemalt 24 tundi ette. See aitab restoranidel paremini tööjõudu planeerida, vähendab toiduraiskamist ning tagab külalistele reserveeringu nendele sobivatel aegadel.