TARTUMAA TOIDUPIIRKOND TUTVUSTAB MAAMESSIL MAITSEID JA TOIDUAJALUGU

Tartumaine toit. Foto: Tartumaa Arendusselts 

Päevatoimetaja

24.-26. aprillini Tartus peetaval Maamessil osalevad tänavuse Eesti toidupiirkonna Tartumaa toidutootjate kõrval toitlustusettevõtted ja arendusorganisatsioonid, kes valmistavad ette maikuus algavat ja aasta lõpuni vältavat mahukat programmi „Maitseelamused Võrtsust Peipsini“.

Tartumaine toit. Foto: Tartumaa Arendusselts 

Tartumaa toidupiirkond 2025 tutvustamiseks pakuvad Maamessil nimekad kokad kohalikke maitseid, mille tooraine pärineb põneva toiduajalooga Tartumaalt. Huvilised saavad Tartumaa toiduajaloo värskelt valminud uurimustega lähemat tutvust teha ka veebis aadressil https://visittartu.com/et/toidupiirkond/.

Tartumaa Arendusseltsi tegevjuht ja Tartumaa toidupiirkond 2025 eestvedaja Kristiina Tammets ütles, et ettevalmistused tänavuse Eesti toidupiirkonna mahuka programmi käivitamiseks on lõpusirgel. „Maikuus algav Tartumaa maitsete aasta, millega tõstetakse esile Eesti ühele piirkonnale omaseid toidutraditsioone ja maitseid, kujuneb pärast Euroopa kultuuripealinna lõppu Tartumaale väga oluliseks tiitliaastaks,“ lausus Tammets. „Tartumaa toidupiirkond 2025 pakub paljude osapoolte koostöös kõigile toiduhuvilistele mitmekülgse programmi, mille üheks olulisemaks aluseks on piirkonna põnev toiduajalugu. Maamessi ajaks valmisid Tartumaa toiduajaloo uurimused, millele tuginedes kavandame kogu maitsete aasta programmi ning pakume tegevusi ja maitseelamusi aasta lõpuni.“

Maamessi kõigil kolmel päeval toimuvad Tartumaa toiduvõrgustiku messialal degusteerimised, mille menüüd on välja töötanud piirkonna nimekad kokad Karl Pajussaar, Merle Jakobson ja Katrin Kollist. Lisaks Tartumaa maitsetele saab mekkida Eesti eelmise toidupiirkonna Saaremaa, Muhu ja Ruhnu toidupiirkonna maitseid. Sealse toidupiirkonna korraldustiimi vedaja Angela Nairis märkis, et maitsete aasta täitis nende jaoks oma peamise eesmärgi – saadi kuhjaga kogemusi, uusi kontakte ja sündisid mitmed uued algatused. „Saaremaa, Muhu ja Ruhnu maitsete aasta oli kui kihutamine gaas põhjas – kõik juhtus kiiresti ja sama kiiresti ka lõppes,“ märkis Nairis. „Tartumaale soovime julget pealehakkamist – see on pool võitu!“

Tartumaa toiduajaloo uurimused valmisid LEADER ühisprojektiga ja ühe osana toidupiirkonna ettevalmistustest. Uurimused vaatlevad tartumaise toidu ajalugu ja toidukultuuri arheoloogilises peegelduses, kesk- ja varauusajal, talurahva seas ja mõisates, linnakodanike ja üliõpilaste seas, samuti kodumajanduskoolide ja põllumajandusseltside tegevuse kontekstis. Uurimuste autoriteks on Raivo Suni, Ester Oras, Inna Jürjo, Ester Bardone, Ants Hein, Reet Bender, Tiit Rosenberg ja Mare Must. Kogutud teadmust saavad kasutada piirkonna toitlustajad ja majutajad oma menüüde välja töötamisel, samuti piirkonna tutvustamisel toiduturismi sihtkohana. Uurimused on kättesaadavad nii täismahus kui ka lühikokkuvõtetena aadressil https://visittartu.com/et/toidupiirkond/.

Tartumaa valimine Eesti toidupiirkonnaks 2025. aastal annab hea võimaluse teha toiduvõrgustiku liikmete, omavalitsuste ja teiste partnerite koostöös ühiseid pingutusi, et tutvustada Tartumaad põneva toiduajaloo ja traditsioonidega piirkonnana Eestis ning ka rahvusvaheliselt. Ühtlasi loob see eeldusi piirkonna pikema visiooni saavutamiseks, et Tartumaa saaks tulevikus Euroopa toidupiirkonnaks.

Tartumaa toidupiirkond 2025 tegevuste elluviimise taga seisavad kohalikud toidutootjad ja -töötlejad, toitlustajad, teadus- ja arendusorganisatsioonid ning omavalitsused. Tartumaa toidupiirkonna projekti eestvedajaks on Tartumaa Arendusselts koos Tartumaa Omavalitsuste Liidu, Tartumaa Turismi, Tartumaa toiduvõrgustiku, Tartu linna ja teiste partneritega. Kokku kuulub toidupiirkonna programmi rohkem kui 100 sündmust ja tegevust. Tartumaa toidupiirkonna koduleht, mis järjest täieneb uue infoga, avaneb aadressil https://visittartu.com/et/toidupiirkond/.

Tartumaa toidupiirkonna tegevusi rahastavad teiste seas Regionaal- ja Põllumajandusministeerium, LEADER-meede, PRIA lühikeste tarneahelate meede ning Interreg, millele lisanduvad partnerite ja toiduvõrgustiku liikmete oma investeeringud sündmuste korraldamisse ja turundusse.

Tartumaa Arendusselts (TAS) on piirkonna ettevõtjaid, mittetulundusühinguid ja omavalitsusi ühendav LEADER-tegevusrühm, mis on loodud maaelu arendamiseks. TASi üheks suuremaks väljundiks on Euroopa Liidu LEADER-programmi elluviimine Tartumaal, samuti piirkondlik ja regionaalne arendustöö. TAS on üks kohalikest LEADER-tegevusrühmadest Eestis, tegevusrühmal on hetkeseisuga 78 liiget, neist 9 on kohalikud omavalitsused (kõik 8 Tartumaa omavalitsust ning Räpina vald Põlvamaalt), 39 kodanikuühendust ja 30 ettevõtet.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap