UMA MEKK RÕÕMUSTAB TOIDUNAUTLEJAID SÜGISESTE MAITSETEGA

Lihuniku Äri pearoog Mahe rohumaaveise ribi, juurpetersellikreem, veiserasvas küpsetatud pastinaak, karamelliseeritud porgand, kuusevõrse-ebaküdoonia-chimichurri. Foto: Mari Jänes

Päevatoimetaja

Alates 4. kuni 13. oktoobrini kutsub UMA MEKK Sügisgurmee toidugurmaane ja kohaliku toidu austajaid nautima maitseelamusi Lõuna-Eestis. Üheksa erinevat restorani pakuvad 10 päeva jooksul kolmekäigulisi erimenüüsid, kus vähemalt 50% koostisosadest pärinevad Vana-Võromaa piirkonnast.

Kampaania peakorraldaja Kristin Krinal: “UMA MEKK Sügisgurmee eesmärk on suurendada teadlikkust kohaliku tooraine kvaliteedist ja kättesaadavusest, edendades samaaegselt koostööd toitlustajate ja tootjate vahel. Hea on tõdeda, et paljudel restoranidel on juba täna väga head suhted kohalike tootjatega. Üksteist tuntakse ja ollakse rahul ka kvaliteediga.”

Foto: Mari Jänes

Kohaliku tooraine kättesaadavus ei ole probleemiks Suure Muna restoranile, kes kinnitab, et nende menüü ehitatakse üles vastavalt hooajale ja piirkonna tootjate pakkumistele. Samuti ei ole tooraine küsimus keeruline Lihuniku Ärile, mis kasvatab Rõuge vallas enda restorani tarbeks mahedaid lihaveiseid.

Eelmisel kevadel toimunud visuaalse identiteedi ja nime muutus on andnud kampaaniale uue hingamise. Varasem UMA MEKK kohvikute ja restoranide nädal jätkab kevadeti UMA MEKK Kevadgurmee ja sügiseti UMA MEKK Sügisgurmee nimega. Värskuskuuri läbinud restoraninädal võeti hästi vastu – eelmisel kevadel löödi külastusrekord ning seetõttu loodab korraldaja, et ka Sügisgurmee kõnetab kohalikke toidunautlejaid.

Ugandi Resto eelroog Suitsujuustusupp, tomativaht, leivakrõbedik. Foto: Mari Jänes

Krinal lisab: “Sel sügisel paneme erilist rõhku teavitustööle – igale restoranile valmivad voldikud, kus külastajad saavad tutvuda roogades kasutatud tooraine päritoluga. Samuti peame oluliseks Vana-Võromaa pärandi esitlemist – kõik menüüd on tõlgitud võro keelde.”

Restoranide menüüdes peegelduvad sügise maitsed: värskelt valminud aiasaadused ja metsaannid, mis toovad esile piirkonna mitmekesisuse. Ööbikuoru Villa Restorani Andreas peakokk ja NAMM Resto&Šokolaadikohviku peakokk ütlevad, et Sügisgurmee menüüs on esikohal tekstuurid, rikkalikud maitsed ja sügisene küllus.

Pauline Resto UMA MEKK Sügisgurmee erimenüü. Foto: Mari Jänes

Iga restoran toob lauale oma unikaalse lähenemise ja inspiratsiooni. Maa Gurmee kodurestorani kokad Anett ja Sten Kallari on jäänud kindlaks oma piirkonna kohalikule toorainele – Peipsi kalale. Kuna Peipsi järv on nende restoranist vaid kiviviske kaugusel, on värske tooraine alati kättesaadav. Uue tulijana üllatab Metsarestoran Ürg, kes on menüüle lähenenud väga loominguliselt, pakkudes roogades nii kuusetolmu kui ka naadivahtu.

Sel aastal on restoranide kvaliteet tõusnud uuele tasemele. Kokkadel on eesmärk pakkuda mitte ainult maitseelamust, vaid ka midagi tõeliselt originaalset. Värskelt avatud Pauline Resto on näiteks lisanud oma Pavlova beseesse efektset aktiivsütt. “Meie eesmärk on luua toite, mis mitte ainult ei näe välja kaunid, vaid pakuvad ka tõelisi maitseelamusi,” ütleb peakokk Ursel Nõlvik.

Tänavu osaleb kampaanias esmakordselt ka juba kaks aastat Võru linnas tegutsenud Kolm.Köök&Deli, kus peakokad ja restorani asutajad Ragnar ja Katri toovad Sügisgurmee menüüsse oma lemmiktoidud, kus kohalikke maitseid esitletakse uues võtmes. Näiteks on veisehake serveeritud traditsioonilise toore muna asemel munaemulsiooniga ning õrnsuitsu angersäga on täiustatud vadakuleemega.

Metsarestoran Ürg eelroog Naadivaht röstitud lehterkukeseene ja metspähkliga. Foto: Mari Jänes

Kampaania raames on restoranide vahel tekkinud sõbralik konkurents, et eristuda unikaalsete roogade ja huvitavate koostisosadega. Peakokk Silver Illak Ugandi Restost on oma püsiklientidele tuntud julgete maitsekooslustega, seetõttu ei puudu ka seekord tema menüüst üllatuselemendid nagu tomativaht ja arooniasorbett.

Külastajatele, kes hindavad kohalikku toorainet ja peeneid maitseid, on UMA MEKK Sügisgurmee tõeline nauding ning suurepärane võimalus avastada uusi lemmikrestorane. Erimenüü hinnad jäävad vahemikku 30–35 eurot ning broneeringud tuleb teha vähemalt 24 tundi ette. Varajane broneering mitte ainult ei taga kliendile lauda, vaid aitab ka restoranidel ressursse ja toorainet paremini planeerida, vähendades raiskamist.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap