ESIETENDUB LINNARUUMI RÄNNAKLAVASTUS „LÄBI LINNA: VALGA+VALKA”

Liikumine piirilinnade Valga ja Valka vahel. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Päevatoimetaja

Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi kuuluva Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi raames esietendub reedel, 4. oktoobril linnaruumilavastus „LÄBI LINNA: Valga+Valka“, mis viib kahe keeleruumi publiku kaksiklinna põnevate lugudega paikadesse.

Jaanika Tammaru ja Merili Viks. Foto: Terje Atonen

Kultuuripealinna aasta sügisõhtuid rikastavat rännaklavastust mängitakse piirilinnas Valgas-Valkas vaid kuuel korral, nii et piletitega tasub kiirustada. Kakskeelse lavastuse eestikeelne rada algab Valgast, lätikeelne Valkast.

Valgamaa Partnerluskogu tegevjuht ja Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi tiimi liige Tiina Ivask ütles, et peab piiriülese teatriprojekti toimumist Eesti lõunapiiril väga oluliseks sündmuseks. „Valga-Valka mõlema kogukonna kaasamine lavastuse ettevalmistusse ja läbiviimisse toetab kaksiklinna inimeste omavahelist koostööd ning tugevdab ka piirilinna identiteeti,“ lausus Ivask. Ta lisas, et kogukonna kasude kõrval tõuseb esikohale kunstiline elamus, seejuures muudavad rännaklavastuse eriliseks huvitavalt valitud mängukohad ning ka sügisene mänguaeg. „Eesti teatritiim koos Läti rakendusteatriga üllatab oma loodud lavastusega mitte ainult kohalikku publikut, vaid tegu on kindlasti laiema tähendusega piiriülese kultuuri- ja kogukonnasündmusega.“

Lavastuse „LÄBI LINNA: Valga+Valka“ ideelise eestvedaja ja lavastaja Jaanika Tammaru sõnul on tegu mängulise linnaruumilavastusega, mis juhib publiku läbi linnaruumi iseenda sisemisse ruumi. „Paigas, kus füüsilise ruumi piir on õhkõrn, ent keeleruumi piir tugev, hakkavad tööle teistmoodi protsessid – see oli mulle lavastuse loomiseks väga intrigeeriv lähtekoht,“ selgitas Tammaru. „Kogukonna lood avanevad selles lavastuses kahes keeles, algavad kahest eri keeleruumist ja marsruut viib publiku läbi kaksiklinna. Professionaalne trupp, kes rännakut juhib, hoiab mänguliselt publiku jaoks ruumi üle riigipiiride – eesmärgiga avada, tutvustada ja tähistada seda ühist ruumi, kus me elame.“ Tammaru lisas, et Valgas-Valkas kui kakskeelses linnas on igapäevaselt kasutusel neli keelt (eesti, läti, inglise ja vene) ning see võiks olla heaks eeskujuks ka paljudele teistele piirkondadele, kuidas muutuvas maailmas omavahel toime tulla.

Riikide piiritulbad Valga ja Valka vahel. Fotod: Urmas Saard

Rännaklavastust „LÄBI LINNA: Valga+Valka“ mängitakse piirilinnas 4., 5., 6. oktoobril ja 10., 11., 12. oktoobril algusega kell 19.00 (kestvus kaks tundi). Lavastus otsib vastust küsimusele, mis ühendab Eestit ja Lätit peale Pedeli jõe, kunagise Liivimaa alade ja jaanipäeva traditsiooni? Kuidas on elada kõrvuti inimestega, kelle kultuur on vägagi sarnane, aga keel täielik mõistatus? Rännaklavastuse teekonda juhivad professionaalsed näitlejad, kaasa teevad ligi sada kohalikku. Publik liigub etendusega kaasa nii jalgsi kui ka bussiga – läbi väljakute ja laululavade, tänavate ja teatrite, saalisoppide ja salakäikude.

Kakskeelne rännaklavastus kaksiklinnas valmib Eesti-Läti koostööna lavastaja Jaanika Tammaru (LÄBI LINNA) ning Läti dramaturgi Edgars Niklasonsi (Fonds Initium) käe all. Kunstnik on Inga Vares, valguskunstnik Karolin Tamm, helilooja Vija Moore (Läti-Austraalia). Valkalaste lugusid vahendas Ingūna Johansone ja valgalaste lugusid Merili Viks. Produtsent on Ieva Niedre (Läti) ning näitlejad on Agur Seim, Mariann Tammaru, Elīna Bojarkina, Artūrs Putniņš, Anastasija Džordževiča. Stseenides teevad kaasa Valka kultuurimaja meeskoor “Lai skan” Inese Niklaviča ning läti folkansambel “Nāburgi” Mārīte Magone juhtimisel. Valga poolelt Marina Jerjomina tantsustuudio “Joy” ning Lenel Ranna juhitud segakoor RÕÕM. Lavastus sünnib koosloomes Läti mittetulundusühinguga Fonds Initium, Eesti Kultuurkapitali ja Loov Euroopa toel. LÄBI LINNA on osa Balti rakendusteatri kooli (BATS, Baltic Applied Theatre School) võrgustikust. Loe lavastuse kohta lähemalt: https://visitsouthestonia.com/tartu-2024/labi-linna-valgavalka/

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap