VAADE RAEKÜLA VIIENDALE TÄNAVAFESTIVALILE VÄIKESELT AJALISELT DISTANTSILT

Ülisuur fotogalerii

Vievise kultuurikeskuse shõutantsu tüdrukute ansambel Shok’s Ümera tänaval.

Foto: Urmas Saard / Külauudised

Urmas Saard, reporter

Täpselt nädalapäevad tagasi, 9. augustil peeti Pärnus Raeküla Vanakooli kogukonnkeskuses ja linnaosas laiemalt viiendat tänavafestivali, mis jäi paraku operatiivsemalt kajastamata ootamatult ilmnenud tehnilise tõrke tõttu suurema hulga fotode töötlemisel.

Esmakordselt toimus linnaosa tänavapidu kahele päevale jaotatult. Kui järgmisel päeval oli linnajagu täidetud kodukohvikutega, siis esimest päev sisustasid rohked meelelahutuslikud kavad. Kogu reedese päeva jäi silma väga vilka, rõõmsa ja lastesõbraliku hoolivusega Ave Teeääre, keda jätkus nii mudilaste alale kui suurte inimeste näitemängu juhtima ja selles osalema, samuti tema enda nukuteatrisse. Märkamata ei jäänud Pärnu Zonta naised, kes olid leidnud endale väga sobiva ja kõigile nähtava asukoha. Nemad kauplesid teise ringi rõivastega, millest saadud tuluga koguti toetust andeka lapse stipendiumi tarvis.

Meelelahutusega astuti kahele lavale: Lembitu tänaval ja tagahoovis. Enne kui keskuse juht Piia Karro-Selg keskpäeval festivali avatuks kuulutas, laulis Lembitu tänava pealaval Maarit Juhansoo. Hiljem istus ta musitseerides ka klahvpilli taga.

Raeküla elanik Juhan Lutikas oli samuti taas oma eripäraste lemmikutega kohal. Polnud küll kõik need, keda varasematel kordadel kohatud. Lapsi köitsid väga ka Kristel Reivelti koduloomad.

Gunnar Aarma isik ja temalt pärit õnnevalem

Festivali teemaks oli Gunnar Aarma isik ja temalt pärit õnnevalem, mille juurde tõi kaasamõtlevaid inimesi suurvaimu poeg August Aarma. Võinuks ka öelda: Augustiga augustis. Tagahoovi telki kogunes kuulajaid poolesaja ringis ja toole tõi Mikko Selg kaugemaltki juurde. Teadjamehe Gunnar Aarma mõtte koda juhtis Pille Lill. Gunnarite mõtteid vahendasid veel August Aarma, Ivar Tröner ja teised. Aarmate maja juurde Lembitu 55 kogunes inimesi mõnevõrra vähem, aga nemadki ei mahtunud ainsa laua äärde üheaegselt ära. Juhani lauavestlusest jäi meelde Gunnar Aarma seisukoht, et taimetoitlased saavutavad nii kehaliselt kui ka vaimselt suuremad võimed. Selle arvamise tõenduseks näide Indiast, kus Sikhded on vaatamata taimetoidule kuuldavasti väga head sõjamehed.

Lisaks hulgale oma riigi esinejatele oli kogukonnal ääretult hea meel tervitada välisriikide esinejaid Lätist ja Leedust. Riia etnoansambel Silavoti käis kahel korral pealaval. Leedu väikelinna Vievise kultuurikeskuse shõutantsu tüdrukute ansambel Shok’s eines mitmel korral Lembitu tänaval, aga alustas päeva Ümera tänava kodukohviku juures. Hästi südamlik leedulanna Brone Marija Braškyte tuli nukuetendust andma teisele lavale, kus mängis lugu „Kanast ja kukekesest” vene ja leedu keeles. Olenemata teatavale keelebarjäärile oli etendus ikkagi kaasahaarav.

Kellel oli huvi, võisid järgneda kogukonna giidile Kiki Pärnpuule, kes jalutas Raküla radadel ja jutustas kohalikust koolist, Pätsi perekonnast, Osvald Saulepist, Raio Piirojast, muidugi Gunnar Aarmast ja muust, mis kuulajale küsimusi tekitas.

Tiheda meelelahutuskava kõrvalt oli raskusi Lembitu tänavalt kaugemale põikamisega. Siiski oli tore näha Vambola ja Merimetsa nurgal „Kelmikaid mannikesi. Sealsamas lähedal kauplesid kaks tublit tütarlast oma valmistatud ehetega ja müüsid maitsvat jooki. Kui päeva lõpuks tuli ostjal sentidest puudu, nõustuti ka hinda vähendama. Tõsine kohvik oli püsti pandud Lembitu tänaval, kus kohvikulisi kutsus kohale tuntud Kodu Kuubis firma plakat. Vanakooli esisel õuel oli avatud Y-klubi kohvik ja kohaliku Barnabase koguduse paannkoogi küpsetus.

ära unusta ainsatki tema heategu!

Tallinna ansabel Püha Vibe äratas kuuljate kõrvu Pühakirja lugemisega. Piibel käes luges üks ansabli muusikutest valjul selgel häälel 103. Psalmi. See on Taaveti laul, milles ülistatakse Jumala heategusid. „Kiida, mu hing, Issandat, ja kõik, mis mu sees on, tema püha nime! 2 Kiida, mu hing, Issandat, ja ära unusta ainsatki tema heategu! 3 Tema annab andeks kõik su ülekohtu, tema parandab kõik su tõved. 4 Tema lunastab su elu hukatusest ja ehib sind helduse ja halastusega nagu pärjaga. 5 Tema täidab su suu heaga,et su iga saab uueks nagu kotkal. 6 Issand teeb õigust ja mõistab õiglast kohutkõigile, kellele liiga tehakse.”

Esimese päeva õhtu lõpetasid kõhutantsuansambel Zarifi Daamid ja Metsatuka Muusikud. Muidugi on see ülevaade kogu pikast päevast vaid murdosa, aga täielikust melust võib jälle osa saada tuleval suvel, augusti esimesel reedel. Siis on teemaks „Kogukonnad kogukonnas”.

Samal teemal:

LOETUD TUNDIDE PÄRAST ALGAB RAEKÜLA VIIES TÄNAVAFESTIVAL

VIDEOINTERVJUU

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap