VÕRUMAA KULTUURITÖÖTAJAD AMMUTASID SUVEKOOLIST UUT INDU JA TEADMISI

Fotol Aigi Pall, Anu Toe, Maarja Saarine, Krista Puija, Anneli Lõhmus, Tanel Puura, Liina Loosaar, Kristi Vals, Kati Velner, Varje Kuusik, Maarika Rosenberg. Foto autor Kristi Vals

Päevatoimetaja

6.–8. augustini osalesid Võru maakonna kultuuritöötajad Lääne-Virumaal Jänedal toimunud Eesti Rahvamajade Ühingu suvekoolis, mis kinkis kultuuritöötajatele eredaid hetki. Suvekool toimus tänavu 17. korda ja sellest võttis osa 180 kultuuritöötajat üle Eesti.

Üleriigiline suvekool on kultuuritöötajate jaoks oodatud sündmus, et kohtuda ja omavahel kogemusi jagada ning uusi teadmisi saada. Põnevate programmidega suvekoolid toimuvad igal aastal erinevas Eesti maakonnas ja pakuvad sellest lähtuvalt piirkonnale eripärast programmi. Nii veedeti tänavu toredalt ja kasulikult aega Jäneda külalistemajas, Musta Täku tallis ja Pulliteatris. Osaleti keelpillide ja värvide mängu töötubades, õpiti liikumiskiirust ja rütmilist liikumist ning lavakõnet – kõik olulised oskused iga kultuuritöötaja jaoks. Suvekoolis osalenud Võrumaa arenduskeskuse kultuurispetsialist Kristi Vals tõi olulistest õpitud oskustest välja näiteks hääle kasutamise oskuse avalikel üritustel. “Lavakõne töötoas õpetati, kuidas läbi õige hingamise kasutada oma häält täisväärtuslikuna, kuidas oma häält hoida ja vähendada selle väsitamist ning esinemisel meisterlik olla. Põnev oli kuulata, kuidas hoiavad ja kasutavad oma häält professionaalsed näitlejad laval,” kirjeldas Vals.

Õppeprotsessi kokkuvõtteks pani Rakvere teatri näitleja Jaune Kimmel kokku pantomiimlavastuse, mis kandis nime „Koos(t) lagunemine“. Põnevaks kujunes paneeldiskussioon „Kultuur rikkuses või..“, mida modereeris Marko Reikop. Suvekooli raames toimus ka Eesti Rahvamajade Ühingu üldkoosolek, kus anti ülevaade tulevikusuundadest, ühingu tegevustest, kultuuritöötaja kutsestandardi taotlemisest, rahvusvahelistest koostööprojektidest, koolitusvõimalustest ja tulevikus toimuvatest ühistest sündmustest.

Lääne-Virumaa pakkus oma kultuuriruumi avastamiseks imelisi elamusi Virumaa Noorteorkestrilt, Uhtna mandoliiniorkestrilt, Tapa valla kultuurikeskuse naiste tantsurühmalt Vallatud Kurvid, Näppepilduritelt ja Kunda linnaorkestrilt. Viimasega koos astus solistina üles Tanja Mihhailova-Saar. Muidugi ei puudunud suvekoolist ennastunustav disko ning hommikuserenaadina toimunud äratus. Võru maakonna kultuuritöötajate hinge jättis erilise jälje Urmas Sisaski tütre Tiiu Sisaski kontsert Jäneda lossi tähetornis, kus tema isa on andnud tuhandeid kontserte.

„Tavaliselt ei satu me nendesse kohtadesse tihti, kuhu suvepäevade jooksul viiakse ja mida tutvustatakse,” rääkis Võru valla kultuuri- ja noorsootöökeskuse kultuurikorraldaja Anneli Lõhmus. Mõni koht oli oma iluga kultuuritöötajate jaoks täiesti avastamata. „Luiged, vesiroosid,“ õhkavad kultuuritöötajad pärast suvepäevi tagantjärele.

Järgmisel korral kohtutakse Saaremaal

Samuti oli ühiselt koosveedetud aeg heaks võimaluseks arutada Võru maakonna kultuuri teemadel. Kultuuritöötajate sõnul ei ole see igapäevaselt alati võimalik, sest kõik on oma tegemistega hõivatud. Suvekool ongi selleks, et aeg maha võtta. „Koosoldud aeg andis energiat edaspidiseks,“ kinnitasid kultuuritöötajad ning lubasid Võru maakonnas edaspidigi seista selle eest, et maakonna kahe eripalgelise kultuuriruumi – võro ja seto kultuur püsiks.

Suvekool lõppes meeleoluka kokkuvõttega, mille järel sõitsid kultuuritöötajad oma maakondadesse tagasi, et viimasteks suvesündmusteks valmistuda ning siis juba uut hooaega planeerima asuda. „Kultuurisokk on üle elatud ja kultuuridokument allkirjastatud,“ tõdes Võrumaa rahvakultuurispetsialist Aigi Pall suvekooli viimasel päeval, kui Lääne-Virumaa kultuuriga lähemalt tutvust oli tehtud ja järgmise aasta suvekooli toimumispaigaks Saaremaa kuulutatud.

One thought on “VÕRUMAA KULTUURITÖÖTAJAD AMMUTASID SUVEKOOLIST UUT INDU JA TEADMISI”

Kommenteerimine on suletud.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap