TOETUS ÜLEUJUTUSTE ENNETAMISEKS LAIENEB

Kui kodu asub üleujutataval alal… Foto: Urmas Saard / Külauudised

Päevatoimetaja

Kliimaministeerium uuendas üleujutuste riskide hinnangut. Analüüsi tulemuste põhjal lisandub 17 uut riskipiirkonda, mis on üleujutustele haavatavad ja võivad tulevikus suurvee tõttu kahju saada.

Kliimaministeeriumi merenduse ja veekeskkonna asekantsleri Kaupo Lääneranna sõnul saavad riskipiirkondade vee-ettevõtted, kohalikud omavalitsused ja maakondlikud omavalitsusliidud taotleda Keskkonnainvesteeringute Keskusest Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest toetust üleujutuste kahjulike tagajärgede vähendamiseks.

„Riskipiirkondades tuleb ohu ennetamise ja võimalike kahjude leevendamisega süsteemselt tegeleda, sest juba väike üleujutus võib põhjustada rohkesti kahju,“ lausus Läänerand. „Näiteks võib hetkeline üleujutus rivist välja lüüa piirkonna ühisveevärgi ja kanalisatsiooni. Linnatänavatele tungiv mere- või jõevesi võib aga ohtu seada inimesi, takistada liiklust ja kahjustada vara. Kui kõrge veetase kestab pikalt, võib see häirida ka Päästeameti ja PPA muid operatiivülesandeid,“ selgitas ta. 

Keskkonnainvesteeringute Keskusest taotletava toetuse abil on võimalik rajada kaitsetamme ning rekonstrueerida kraave, aga ka taastada kuivendatud alade veerežiimi, tervendada veekogusid ja taastada lammialasid.

Lisaks loob Keskkonnaagentuur riskipiirkondadele veetaseme ja äkksadude jälgimis-, prognoosimis- ja hoiatussüsteeme, et tõsta üleujutusohuga seonduvat teadlikkust ja tegutsemispädevust.

Lääne-Eesti vesikonna uued riskipiirkonnad: Kabli küla, Treimani küla, Lindi ja Liu külad (ühine ala),Tammiste küla, Käina alevik, Kõrgessaare alevik, Kloogaranna küla, Vääna Jõesuu küla,Viimsi vald (Haabneeme alevik, Leppneeme küla, Miiduranna küla, Pringi küla, Püünsi küla, Randvere küla, Rohuneeme küla), Kaberneeme küla, Neeme ja Ihasalu külad (ühine ala)

Ida-Eesti vesikonna uued riskipiirkonnad: Kirumpää küla, Käsmu küla, Võsu alevik, Vergi alevik, Kunda linn, Narva-Jõesuu linn

Lisaks uutele aladele püsivad jätkuvalt riskipiirkondade nimistus varasemast 16 riskipiirkonnast 15 ala.

Valminud on ka veemajanduskavade ning üleujutuste maandamiskavade koostamise tööplaan, ajagraafik ja kaasamiskava. Dokumendis on esitatud info kavade sisu, eesmärkide, koostamise protsesside ja kaasamise meetmete kohta.

Kliimaministeerium kutsub üldsust esitama arvamusi ja ettepanekuid uuendatud üleujutuste riskide hinnangu, veemajanduskavade ning üleujutuste maandamiskava töö- ning kaasamisplaani kohta. Avalik väljapanek toimub kuni 21. detsembrini 2024.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap