Prantsuse vabatahtlikke vaimustavad metsad, puitmajad ja jäätuv meri

Zoé Favre d’Anne ja Julien Tort on tänavu 1. veebruaril Pärnusse saabunud Prantsuse vabatahtlikud, kes lahkuvad tagasi kodumaale lõikuskuu viimasel päeval.

Zoé Favre d’Anne ja Julien Tort Pärnus Nooruse majas Foto Urmas Saard
Zoé Favre d’Anne ja Julien Tort Pärnus Nooruse majas. Foto: Urmas Saard

Vabatahtlike siinviibimise projekti toetavad Euroopa Komisjon ja Noorteagentuur SA Archimedes. Kolm nädalat ja paar päeva enne koduteele asumist avasid Zoé ja Julien Pärnu Nooruse majas 21 pildiga fotonäituse, mis on valik Eestimaa erinevates paikades tehtud paarituhandest ülesvõttest. See on kahe inimese ühistöö ja seepärast puudub pildi allkirjade kõrval fotode autori nimi. Silma hakkab, et enamik fotosid on mustvalged, mõnedel aga lisatud ka värve. Sellisena nähtud Eestimaa on fototöötlusena üsna huvitav kunstiline teostus. Fotograafiat pole neist kumbki sihipäraselt õppinud ja pildistavad sarnaselt kõigi teistega, kellel aparaat taskus. Näitus jääb avatuks ussimaarjapäevani.

Zoé on pärit 9000 elanikuga väikelinnast Aurillac’ist. Ta õpib ajakirjandust magistriõppes, millega lõpetab järgmisel aastal. Praegu on Zoé 23-aastane. „Koostöös Pärnu Vabakooliga kavandasime kaks eraldi projekti: Zoe läks Vabakooli ja Julien tuli meie juurde. Aga kuna koolis ei ole suvel palju tööd pakkuda, leppisime kokku, et suvel ollakse kahekesi ühiselt meie majas,“ selgitas Pärnu Nooruse maja direktor Uudo Laane.

[pullquote]Nad õpivad eesti keelt. Tegelevad Nooruse maja tegemiste nähtavaks tegemistega.[/pullquote]Muude tegemiste kõrval väntas Zoé Vabakoolist kaks õppeasutust tutvustavat filmi: üks 5 minutiline, teine kolm korda pikem.

Julien’i kodulinn Nîmes (hääldus: niim) paikneb 35 km kaugusel Vahemere rannikust. Julian sai siin hiljaaegu 27-aastaseks. Tal on gümnaasiumi haridus ja täiendavalt meie mõistes 2 aastat kutseharidust informaatika tehnoloogia vallas. Nîmes’i kontserdimajas töötas ta valgus- ja helitehikuna. „Nüüd on Julian tegelenud kogu meie valguspargiga. Meil on uus valgustus. Ei teadnudki täpselt, kuidas see töötab. Julien pani selle ilusti tööle,“ jäi Laane tulemusega igati rahule.

Laane kiitis noorte tublidust: „Nad õpivad eesti keelt. Tegelevad Nooruse maja tegemiste nähtavaks tegemistega. On kujundanud kõikvõimalike ürituste plakateid, postreid, internetis kasutatavaid bännereid, kodulehte uuendanud ja teinud sellesse mitmesuguseid liikuvaid trikke.“

Märtsist alates pakkusid Zoé ja Julien võimalust teisipäeviti osaleda prantsuse keele vestlusringis, mille eest polnud tarvis maksta. Eelduseks pidi olema vähemalt algne prantsuse keele oskus. Jututeemadeks Prantsusmaa ja Prantsuse kultuur. Vabatahtlikud ei pea endid küll keeleõpetajateks, aga on kindlad, et suudavad mõndagi jagada.

[pullquote]Paar nädalat tagasi aga õppisid siin jaapanlaselt sushit valmistama[/pullquote]Prantsuse õhtut korraldades võis maitsta prantuse kööki. Laane kiitis prantsuse magustoite. Teist korda küpsetasid Zoé ja Julien käsitööõpetajate suvekursusel. Paar nädalat tagasi aga õppisid siin jaapanlaselt sushit valmistama. „Kulinaaria on väga tähtis: ainus töö, mis toidab,“ naeris Laane. Pärnus eelistavad nad Aleksandri ja Postipoisi toite.

Vabatahtlikest on abi uute projektide ettevalmistamisel. „Järgmisel nädalal alustame ERASMUS+ (Euroopa Liidu haridus-, koolitus-, noorte- ja spordiprogramm aastateks 2014–2020) raames uue noorsootöötajate koolitusprojektiga. Julian peab järge saabuvate inimestega suhtlemisel. Esmaspäeval tuleb meie juurde 24 inimest kümnest erinevast Euroopa riigist, esindatud on tosin organisatsiooni. Koos eestlastega saabub 29 inimest. Lappasime täna kõigi avaldused uuesti läbi. Julian vaatas, kellel võib toiduallergiat esineda,“ tõi Laane veel ühe näite vabatahtlike abist.

[pullquote]Aga väga meeldis mais toimunud Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival.[/pullquote]Vabatahtlikud on saanud palju mööda Eestimaad liikuda: Soomaal, Viljandis, Tartus, Rakveres, Tallinnas, Haapsalus, Saaremaal, Kihnus, Võrus ja mujal. Juulis käidi Salacgrivas Positivus festivalil ja külastati ka Riiat. Samuti ületati Soome lahte ja tutvuti Turu linnaga. Äsja lõppenud Weekend neid ei huvitanud. Polevat nende maitse. Aga väga meeldis mais toimunud Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival. Muusikast eelistavad kõige rohkem rocki. Julie mängib basskitarri.

Mis on olnud nende jaoks üllatavat või seni nägematut? Zoé ja Julien vastasid kui ühest suust, et pole varem sääraseid metsamassiive näinud. Ka majad on täiesti teistsugused. Puitarhitektuur on nende jaoks omaette nähtus. Üsna ebatavaline vaatepilt avanes Zoé ja Julien’i jaoks jäätunud veekogusid nähes. Isegi meri kaanetub jääga.

Urmas Saard