LUMMAV LAVENDLIPÕLD HIIUMAAL

Reisikiri

Fotogalerii

Lummav lavendlipõld Kärdla meteoriidikraatri serval. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Annika Poldre, ajakirjanik, giid.

Foto: Urmas Saard / Külauudised

Tervendav, rahustav, meeldivalt lõhnav ja imeilus lavendel kasvab põllutaimena juba seitsmendat aastat Hiiumaal nagu väike põhjamaa ime.

Kärdla-Käina maantee ääres Tubala külas köidab suvel juulikuus sellel teel kulgejate pilku õitsev lavendlipõld. Sõitsime meiegi bussiga sellest oma Hiiumaa reisi esimesel päeval edasi-tagasi mööda. Viimasel päeval aga tegime Tubalas peatuse, et, nagu varem pererahvaga kokku lepitud, näha ja kuulda lähemalt, kuidas kasvab lavendel põhjamaal.

Hautselja talu perenaine Birthe Liivandi ja Tartu Ülikooli Pärnu kolledži väärikate ülikooli rahvas kuulamas. Foto: Urmas Saard / Külauudised.

Hautselja talu perenaine Birthe Liivandi jutustas meile, kuidas nad abikaasa Taaviga – mõlemad tallinlased – otsustasid pärast aastaid Hiiumaal puhkamist saarele oma suvekodu rajada.

Vaid kuus aastat tagasi oli sealsamas müüa vana talukoht räämas hoone ja 4 ha maaga. Võib-olla võlus vana maja oma rookatusega, mille müüja oli lasknud peale panna. Kõik muu oli väga viletsas seisukorras. Kuid Liivanditele see koht sobis.

Lammaste asemel lavendel

„Esimene plaan oli lambaid pidada,“ jutustas Birthe. Kuid see mõte tundus linnainimestele siiski liiga julge plaanina ja mõeldigi ümber, et ehk sobib nende kiviklibune meteoriidikraatri serval asuv maa taimekasvatuseks.

Aiandusliiduga konsulteerides selguski, et kliima on seal pehme ja talu asub päikesepaistelises tsoonis ning mitteviljakas ja happeline muld võiks sobida lavendli kasvatamiseks. Just seda taime oli neile soovitanud peremehe Lõuna-Prantsusmaal elav sugulane. Lõuna-Prantsusmaa on lavendliväljade poolest kuulus, kes aga võinuks arvata, et sama taim ka nii kaugel põhjas nagu on Hiiumaa kasvama hakkab?

Võlus vana maja oma rookatusega. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Mõeldud, tehtud ja ettevõtlik peremees telliski esimese hooga 20 000 taime, teatades sellest tehingust abikaasale sõbrapäeval. Kuna oli saabumas Eesti Vabariigi 100. sünnipäev ja välja oli kuulutatud, et rahvas annaks teada, mida keegi riigi juubeli auks teeb, siis registreerisid Liivandid oma lavendlipõllu rajamise selle tähtpäeva puhuks.

2018. aasta juunikuu esimesel nädalavahetusel toodi Juhani puukoolis ettekasvatatud autokoorem taimi Tubalasse. Kolme talgupäevaga, kus sõbrad abiks olid, pandi kasvama Eestimaa esimene lavendlipõld. Ja oh üllatust! Mõne aja möödudes said uued omanikud teada, et selles talus oli varemgi kasvatatud ravimtaimi ning perenaine olnud küla ravitseja.

Mahemärgiga toodang

Kui Saksamaalt saadi talu toodangule eeterliku õli sertifikaat, hakati tootma looduskosmeetikat, mis on tunnustatud mahemärgiga. Mida kõike pereettevõte nüüdseks lavendlist toodab, seda saab näha ja osta kohapeal poemajas ja ka e-poest.

Hautselja talu pop-up pood. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Kui perenaine oli tooteid tutvustanud ja rääkinud ka nende valmistamisest ning headest omadustest, siis ei lahkunud meiegi seltskond tühjade kätega. Kes soovis, see sai isegi taimi kaasa osta.

0,8 ha suurune lavendliväli on saarel kuulsaks saanud – paistab see ju möödujaile hästi silma. Rahvast peatub talu juures aina rohkem ja üha sagedamini. Et oma eraelu ja kodurahu säiliks, selleks tegi pererahvas mullu suvel otsuse, et talu on külastajaile avatud ainult juulikuus – see on just lavendli õitsemise ajal.

Nüüd on ka Muhus ja Läänemaal rajatud lavendlitalud, sest julged eesminejad on tõestanud, et lavendel võib kasvada ja küpseda ka Eesti kliimas.

Looduses leidub umbes 39 liiki lavendlit ning peamiselt kasvavad nad Vahemere maades, kui nende leviala võib ulatuda kuni Indiani.
Eestis kasvab kaks liiki: tähklavendel (Lavandula angustifolia) ja laialehine lavendel (Lavandula latifolia). Euroopas on lavendel väga populaarne. Tuntud lavendlikasvatuspiirkond on Provence Prantsusmaal.

* * *

2023. aastal pälvis Birthe ja Taavi Liivandi kodu Tubala külas Hiiumaa vallas Vabariigi Presidendi konkursi „Kaunis Eesti kodu 2023“ võitja tiitli. Selleks puhuks välja antud raamatu esikaant kaunistab lavendlikimp.

Samal teemal:

HIIDLASED PÜSTITAVAD VIIMASE MAAKONNANA OMA SAARELE HIIUMAA VABADUSSÕJA MONUMENTI

KÜLAUUDISTE INFOVESKI KOOS TARTU ÜLIKOOLI PÄRNU KOLLEDŽI VÄÄRIKATEGA ÕPPEREISIL HIIUMAAL

Share via
Copy link
Powered by Social Snap